Nedeljko Jović - Foto: RTRS
Direktor Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović rekao je da se novim izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti uvodi pravo na dječiji dodatak za prvo rođeno dijete u iznosu od 97 KM.

Jović je naveo da, ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji ove izmjene, njima se uvećavaju naknade i za drugo, treće i četvrto dijete, te vulnerabilne kategorije, pomoć za opremu novorođenčetu i primanja roditelju-njegovatelju.

- Najznačajnija promjena je uvođenje prava na dječiji dodatak za prvo dijete, što do sada nije postojalo - naveo je Jović za Srnu.

On je rekao da se iznosi za drugo i četvrto dijete povećavaju za 100 odsto, te će se, umjesto dosadašnjih 48 KM, isplaćivati 97 KM.

Prema njegovim riječima, za treće dijete i vulnerabilne kategorije dolazi do povećanja nešto manjeg od 100 odsto, gdje će se za treće dijete izdvajati 140 KM, a za vulnerabilne 172 KM.

Jović je rekao da će se za isplatu ovih naknada sada okvirno izdvajati između 37 i 38 miliona KM, umjesto dosadašnjih oko 16 miliona KM na godišnjem nivo.

Naredna izmjena Zakona odnosi se na isplatu pomoći za opremu za novorođenče, naglasio je Jović, te dodao da ovo pravo ostvaruje svako dijete rođeno u Republici Srpskoj, uz adekvatan zahtjev podnosioca.

- Ova naknada se povećava duplo, umjesto dosadašnjih 250 KM biće 500 KM - naveo je Jović, te dodao da su se za ovu kategoriju ranije izdvajala oko 2,5 miliona KM, a sada će biti potrebno oko pet miliona KM godišnje.

Govoreći o trećoj izmjeni koja se odnosi na roditelja-njegovatelja, Jović je podsjetio da je ova kategorija uvedena prije dvije godine, a ranije nije postojala.

Jović je rekao da je za isplatu ove naknade izdvajano 25 odsto od najniže plate, što je bilo oko 130 KM, poredeći najnižu platu od prošle godine, a sada će to biti iznos najniže plate.

Jović je istakao da će sada biti potrebno dodatnih 2,5 miliona KM za ostvarivanje ovog prava.

- Kada sve to saberemo, i ako Narodna skupština usvoji ove izmjene i dopune kako je predloženo na sjednici Vlade, a optimistični smo, nama će se povećati prva iz Zakona o dječijoj zaštiti za nekih 26 miliona KM, za razliku od prethodnog perioda - naveo je Jović.

On je naglasio da ove izmjene treba da stupe na snagu od 1. januara, nakon usvajanja na Skupštini, te da će prava na uvećana primanja korisnici ostvarivati već od februara.

Jović je rekao da Fond već dugo godina isplaćuje sve redovno, početkom mjeseca se plaća za prethodni.

- Refundaciju naknade plate isplaćujemo i tri do četiri puta mjesečno kako je nastupila pandemija virusa korona. Ako poslodavac na vrijeme podnese zahtjev, ukoliko je on u skladu sa zakonskim okvirima, što prije isplaćujemo - rekao je direktor Fonda.

Jović je naveo da se upravo po ovim izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti vidi da Vlada radi na mjerama pronatalitetne politike.

- Do 2018. godine za prava iz Zakona o dječijoj zaštiti izdvajano je manje od 50 miliona KM, a sada će budžet Fonda biti i do 140 miliona KM. To govorio da se tri puta više izdvaja za pronatalitetne mjere - istakao je Jović.

On je ocijenio da će najbolji efekat ovih mjere biti vidljiv u narednom periodu.