Jubilarni, 20. festival dječije muzike „Zvon zvonke pjesme“ u organizaciji Radio Trebinja biće održan u petak, 24. maja, u pozorišnoj sali Kulturnog centra.


Biće izvedeno 16 kompozicija, a nastupiće 17 malih izvođača – koje je nakon provedenih audicija za nastup pripremao direktor festivala i muzički urednik Radio Trebinja Bobo Vučur.

Ovo je danas saopšteno na pres konferenciji organizatora.

Vučur kaže da će svi ovogodišnji izvođači biti debitanti – bez ranijih iskustava javnog nastupa.

On je dodao da je u dvije decenije festivala, kroz audicije „Zvona zvonke pjesme“ prošlo oko dvije hiljade djece. Mnoga od tih imena danas su muzički profesionalci, a svoje prve korake na muzičkoj sceni napravili su upravo na trebinjskom dječijem festivalu.

Sve ove godine i sastav žirija je brižljivo biran pa su članovi često bili potvrđeni i poznati muzički stručnjaci – poput Vaska Pokrajčića, Buca Kenjalovića, Nebojše Ivanovića, Dragoljuba Sladojevića, a na prvom festivalu, uz obavezu da ne bude javno predstavljen, o nagrađenima je odlučivao i čuveni kantautor Miladin Šobić.

Uz domaće snage iz Radio Trebinja, dodaje Vučur, i među voditeljima festivala bila su poznata imena regiona – kao što su Milorad Mandić-Manda, Boda Ninković, Minja Subota, Kristina Ivanović-Kiki, Marija Pikić…

Festival je sve vrijeme njegovao muziku prilagođenu uzrastu djece i od tog kocepta ne odustaje – bez obzira što i najmlađe danas zavode neki drugačiji muzički trendovi, često sumnjivog kvaliteta.

„Posljedica ovog ‘trovanja’ djece je da je sve manje zaiteresovanih kandidata koji žele da pjevaju dječije pjesme. Danas imate autotjun pjevače i djeca, nažalost, više vole to da pjevaju. Protiv toga se nastojim boriti i još uvijek se borim. U prvim godinama festivala sve su bile moje kompozicije, danas im nudim pjesme sa svih dječijih festivala iz regiona, a najviše sa Đurđevdanskog festivala. A djeca pjevaju uživo – to je jedan od rijetkih festivala gdje nema foliranja“, ističe Vučur.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević istakao je da je dvije decenije trebinjski dječije festival iznjedrio mnoga muzička imena.

„Svih davdeset godina festival je u kalendaru ‘Trebinjskog kulturnog ljeta’ i uvijek je bio jedna od najvažnijih godišnjih manifestacija, a sam njegov značaj je što okuplja talentovanu djecu i pruža im priliku da se pokažu i ostvare“, naglasio je Milošević.

Direktor Centra za informisanje i obrazovanje Trebinje Manojlo Ćuk napomenuo je da je festival u protekle dvije decenije obilježio kulturni život djece uzrasta do 12 godina koja su stremila da svoj muzički talenat javno predstave i potvrde.

Od je podsjetio da su ranija izdanja okupljala ne samo trebinjsku, već i djecu i regiona, a već u idućoj godini organizatori će barem djelimično nastojati da obnove takav format festivala.

„Da učestvuju i djeca makar iz opština naše hercegovačke regije i da to bude jedan naš regionalni festival, za djecu koja u svojim sredinama nemaju priliku da se dokazuju na ovakvim manifestacijama“, istakao je Ćuk.

Učesnik prva dva izdanja „Zvona“ – a i danas vokalni interpertator Marija Ninković ističe da su mnoge trebinjske generacije odrastale uz trebinjski dječiji festival.

„Ovaj festival postao je prepoznatljiv muzički brend među djecom i mladim a ono što ga posebno čini značajnim je što njeguje pravu dječiji muziku“, istakla je Ninković.

Nakon pres konferencije, izvlačenjem imena utvrđen je i redoslijed izvođača „Zvona zvonke pjesme 2019.“

Voditelj ovogodišnjeg festivala je Darko Kurtović, a u revijalnom dijelu nastupiće prošlogodišnji pobjednik Sofija Brborić, učesnik Đurđevdanskog festivala Milica Rajković i finalista tv-šoua ZMBT Stefan Denda.

Festival počinje u 19 časova, ulaz je 1KM a cijeli iznos od prodatih ulaznica biće uplaćen u humanitarne svrhe.

RT