Odlukom Vlade Republike Srpske o vanrednom usklađivanju penzija, julska penzija biće uvećena za dva odsto.penzije-jul.jpg
Za ovo povećanje penzija do kraja tekuće godine, obezbijeđeno je dodatnih 10,86 miliona maraka.
- Zakon o PIO jednom godišnje vrši redovno usklađivanje penzija, po principu 50 odsto rasta prosječne plate u protekloj godini, plus 50 odsto rasta troškova života. Vlada Republike Srpske je još 2014. godine usvojila izmjene i dopune zakona da može donijeti odluku o vanrednom povaćanju penzija - istakao je Mladen Milić, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.
On je istakao da je efektivno povećanje penzija od 2013. godine do danas, za 25 odsto.
- Od 2013. godine smo imali četiri redovna godišnja usklađivanja penzija, i imali smo do sada 10 povećanja. Za nekoga ko je imao 2013. godine 400 KM penziju, od sutra će na čeku imati 500 KM - dodao je Milić.
On je poručio da se ne može dovesti u pitanje isplata penzija.
- Fond PIO obezbjeđuje 82 odsto za isplatu penzija, a iz budžeta Republike Srpske doda se preostalih 18 odsto. Uz konstataciju da smo u prvoj polovini godini naplatili 505 miliona doprinosa, što je za šest odsto više nego u istom periodu prošle godine. Zaključno sa 31. julom imali smo rekordan broj osiguranika, njih 312.000, koji plaćaju doprinose - napomenuo je Milić.
U petak 9. avgusta kreće isplata penzija za juli, i oko 265.000 penzionera na čeku će imati povećanje od dva odsto.