Srpska muzička grupa Beogradski sindikat saopštila je da ih korporacija Jutjub cenzuriše jer nisu postavljeni na trending listu ovog kanala, iako su samo prvog dana po objavljivanju pjesme "Sviće zora" /koja je postala nezvanična himna litija u Crnoj Gori/ imali više od 500.000 pregleda.

Beogradski sindikat - Sviće zora - Foto: Screenshot/YouTube

- Nismo postavljeni na trending listu, a sve sa ciljem smanjivanja broja pregleda. Nakon toga smo svakodnevno uočavali kako se broj pregleda rapidno usporava, a vrlo često i smanjuje. Kao dokaz tome dostavljamo fotografije na kojima se to jasno vidi - navedeno je u saopštenju.

Iz Beogradskog sindikata istakli su da, nakon što je pjesma prešla milion pregleda, u periodu od ponoći do 12.00 časova broj pregleda je prema algoritmu Jutjuba bio svega 500, iako je "prosjek pregleda u tom istom periodu do sada iznosio 50.000".

Oni su poručili da pjesmu "Sviće zora" svakako nisu radili zbog broja pregleda i trendinga, te da je to i jedan od razloga zbog kog su sve vrijeme ćutali o tome šta se dešava.

- Međutim, kako je ovakvo ponašanje Jutjuba više nego skandalozno, sa ciljem da se javnost, a pogotovo mladi, informišu o postojanju cenzure na internetu, bili smo primorani da reagujemo. Očigledno je da isti oni koji u javnosti konstantno nastoje da umanje broj prisutnih građana na litijama širom Crne Gore, sada smanjuju i broj stvarnih pregleda pjesme "Sviće zora", a korporacija Jutjub im to omogućava - zaključeno je u saopštenju.

Grupa Beogradski sindikat već je ranije bila izložena cenzuri Jutjuba. U oktobru 2018. godine zabranjeno je emitovanje pjesme "Dogodine u Prizrenu" koju su zajedno izveli članovi ove grupe i ženske Etno-grupe Trag, a koja je posvećena svim nevinim žrtvama na Kosmetu.