Jutjub (foto: Rego - d4u.hu / Flickr.com) -
Najveća video platforma na svijetu Jutjub najavila je da će sakriti broj "dislajkova", to jest negativnih ocjena kojima su korisnici mogli da vrednuju video snimke.

Iz kompanije kažu da na ovaj način želi da spriječi uznemiravanje i napade na manje popularne kreatore sadržaja i podstakne "interakcije sa poštovanjem između gledaoca i kreatora", piše TekKranč.

Korisnici Jutjuba će i dalje moći da se izjasne da li im se neki video dopada ili ne, međutim samo autor videa ili vlasnik kanala moći će da vidi koliko "dislajkova" ima neki njegov video.

Jutjub je u martu objavio da eksperimentiše sa skrivanjem brojeva negativnih ocjena, a da pojedini kreatori sadržaja već neko vrijeme imaju mogućnost da sakriju ocjene svojih video zapisa.

Nestanak broja "dislajkova" za mnoge će biti promjena, jer su navikli da mogu da vide procenat "lajkova" i "dislajkova" čim kliknu na video snimak, a to doprinosi njihovoj odluci da li će video uopšte gledati.

Sada to više neće biti opcija, a moglo bi spriječiti uznemiravanje kreatora sadržaja na platformi.

Iz kompanije Jutjub navode da su dobijali pritužbe vlasnika manje popularnih kanala i onih koji su tek započeli rad na platformi da su često nepravedno mete napada "dislajkovima".

Eksperiment koji je Jutjub sproveo uvjerio ih je u tačnost ovih iskaza, odnosno, kreatori sa manjim kanalima češće su bili mete napada od većih i popularnijih Jutjubera.