kampanje.jpg

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini će, po svemu sudeći, ipak biti održani na jesen, a prema upozorenjima ljekara, izborna kampanja moraće da bude drugačija nego ikada do sada.

Virus korona jedino je o čemu se ovih dana priča u cijelom svijetu. Niko ne zna do kad će mjere u pojedinim državama biti na snazi, do kada se neće moći putovati, da li će se moći ljetovati, a stručnjaci su uglavnom saglasni u jednom – moramo se navići na „novo normalno“.

Socijalna distanca, pojačana higijena, zabrana okupljanja samo su neke od stvari koji će postati „novo normalno“, a kako je ovaj nevidljivi neprijatelj uticao na gotovo sve oblasti društva, nije zaobišao ni politički svijet. Pregrade u parlamentima, razmaci, onlajn zasijedanja, „razmaknute“ sjednice vlade, rukavice, maske i distanca postali su svakodnevica u političkom životu, a sve se promijenilo i kada su u pitanju izbori.

Tako je neki vid izbora odgođen već u više od 45 zemalja svijeta, poput Italije, Sjeverne Makedonije, SAD, Engleske, Sirije, Srbije i mnogih drugih.

Oktobar

Lokalni izbori na jesen treba da se održe i u BiH, a kampanju koja je krenula još početkom godine prekinula je pandemija virusa korona. Centralna izborna komisija je raspisala izbore i šta sada!? Pojedini kažu da će izbori nakon raspisivanja biti odgođeni, dok drugi tvrde da će izbori biti održani sa do sada neviđenom kampanjom.

S obzirom na to da je predizborna kampanja u BiH sinonim za okupljanje, mitnige i rukovanja, postavlja se pitanje kako će kampanja izgledati ako to sve i dalje bude zabranjeno.

– Do redovnih izbora u BiH je ostalo još pet mjeseci i smatram da je to dovoljno da se oni i održe u predviđenom terminu. Možda će biti potrebno sprovesti odstupanja u izbornom ciklusu u smislu pomjeranja termina koji su propisani za određene izborne aktivnosti – smatra politički analitičar Velizar Antić.

Dodaje da su u većem problemu zemlje u kojima su redovni izbori već trebali da se održe.

– Mislim da se BiH ne nalazi u tom problemu i da neće biti većih problema da se izbori održe početkom oktobra. Naravno, što se tiče predizbornih skupova, vjerovatno je da će se održavati prema uputstvima nadležnih. Međutim, mi u ovom trenutku ne možemo da znamo kako će se odvijati situacija, pa je nezahvalno govoriti o tome – smatra on.

Dvije mogućnosti

Dodaje da, ukoliko hipotetički govorimo, možemo pretpostaviti dva osnovna scenarija.

Prema prvom, ukoliko dođe do popravljanja epidemiološke situacije, verujem da će i predizborne kampanje ličiti na one koje smo gledali prethodnih godina. S druge strane, prema drugom scenariju, ukoliko se pokaže da virus djeluje i tokom ljeta i da su uslovi nemogući, verujem da će se i političke partije više okrenuti prema društvenim mrežama i medijima – objašnjava Antić.

On vjeruje da će sasvim sigurno u predizbornoj kampanji jedna od tema svakako biti korona virus.

– Vlast će pokušati da predstavi da je učinila sve što je mogla u trenutnoj situaciji, dok će opozicija tražiti sve propuste vlasti i kritikovati. Tako da će ova situacija biti jedna od predizbornih tema – smatra Antić.

Terenski rad

Da će se izbori održati vjeruje politikolog Stefan Ličina. On smatra da je novonastala situacija idealno opravdanje svim političkim subjektima da uđu među birače radeći kampanju na terenu.

– Takav model ponašanja već vidimo kod nekih političkih partija, koje najugroženijim građanima dostavljaju zaštitnu opremu ili pakete pomoći označene partijskim obilježjima – navodi on.

Pomoć ugroženima će biti izgleda jedini kontakt s građanima, jer mitinga, velikih govora, šatora i okupljanja, vjerovatno neće biti. Već je primjetno da su se mnoga obraćanja političara svela na ekrane televizora i računara, a stručnjaci smatraju da će ove izbore, kao nijedne do sad, obilježiti onlajn kampanja.

– Mjeriće se brojevi pregleda videa, brojevi komentara, a i botovi će biti nezaobilazan faktor na našoj političkoj sceni. U doba interneta mnogo je jeftinije, funkcionalnije i praktičnije održati “lajv onlajne mitinge” – poruke će doći do djela birača, a mediji će prenijeti šta je rečeno – objašnjava Antić, dodavši da je predsjednik Srbije najavio izbore za drugu ili treću sedmicu juna, te da bi ti svima nama u BiH moglo poslužiti kao obrazac kako da sprovedemo kampanju i održimo izbore.

Mjerenje temperature na izbornim mjestima kao u Južnoj Koreji ili glasanje u „drive-trough“ izbornim mjestima u Izraelu samo su neki od pokazatelja kako bi izbori mogli izgledati u bliskoj budućnosti.

I u Hrvatskoj se već vodi onlajn kampanja. Stručnjaci kažu da je situacija sa virusom korona i te kako pomogla, jer se neki ljekari, koji su stekli popularnost tokom pandemije, već pominju kao mogući kandidati.

Poznavajući situaciju u BiH, može se reći da su oni na vlasti u blagoj prednosti, jer su krize uvijek bile prilika da se stranke na vlasti iskažu dok opozicija pada u drugi plan.