Učionica - Foto: RTRS
Nova školska godina počinje 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta, a odjeljenja neće biti podijeljena. Institut za javno zdravstvo izdao je preporuke koje bi trebalo da omoguće da se nastava što duže odvija u školskim učionicama. Ono što je ostalo isto, kao na kraju prošle školske godine, jesu obaveze kojih učenici i nastavno osoblje treba da se pridržavaju.

Dva su dana do srijede i početka nove školske godine. Sa pandemijom ili bez nje, neke se tradicije moraju poštovati, pa su u toku posljednje pripreme za doček prvačića.

Doček je isti, ali pravila koja diktiraju boravak u školi, još su vanredna. Tatjana Breberina pedagog u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi, kaže – preporuke Instituta za javno zdravstvo prilično su obimne, ali prošla godina pokazala je da nisu nerealne ni neizvodljive.

- Mogu samo da pohvalim, naročito učenike koji su revnosno stajali, čekali svoj red da uđu u svoje klupe, dezinfikovali ruke, sjedili, radili, vježbali, doduše čas je bio 20 minuta, sad je to nešto drugačije, ali nismo imali problema - navela je Tatjana Breberina, pedagog u OŠ "Dositej Obradović", Banjaluka.

Osam stranica preporuka, kaže Ljiljana Mrđa, lako je sažeti u jednu rečenicu.

- Masku u ruke i u školu - istkala je Mrđa, majka učenika osnovne škole.

Prema preporukama Instituta, pravila o održavanju fizičke distance, pojačane lične i higijene objekata dijele prvo mjesto.

Ponašanje u školi ne razlikuje se od onoga kojeg su se đaci pridržavali na kraju prošle školske godine.

Pri ulasku u školu i ove godine obavezna je dezinfekcija obuće, dezinfekcija ruku i nošenje maske tokom kretanja kroz školski objekat.

Masku ne treba skidati do ulaska u učionicu.

Za nastavno i drugo osoblje ona je obavezna tokom cijelog radnog vremena, a za đake važe različita pravila za različite uzraste.

Kada je riječ o boravku u učionici, nošenje maske obavezno je tokom usmenog odgovaranja.

Ovo je neophodno, navodi se u preporukama, jer se kovid 19 najčešće prenosi putem kapljica koje zaraženi izbacuju iz usta tokom govora, pjevanja ili kašljanja.

Nošenje maske tokom nastave obavezno je za starije učenike osnovnih i učenike srednjih škola. Maske su preporučene i za starije osnovce, ali zadnju riječ o tome daju učitelji.

Upravo oni treba da procijene da li je za najmlađe đake neophodno da tokom cijele nastave nose maske. Ljiljana Mrđa smatra – pratiti nastavu pod maskom, tokom 20-ominutnih časova nije bilo zahtjevno. Sada to, međutim, znači njeno cjelodnevno nošenje.

Nastava na daljinu, nadaju se svi, ostala je iza nas. Ipak, škole su dužne da je drže kao rezervnu opciju za učenike koji budu u izolaciji ili one sa hroničnim oboljenjima.

- Mi već imamo snimljene nastavne časove na RTRS, našem javnom servisu, tako da možemo tako. Možemo i na neki drugi način organizovati, putem Timsa, alata Ofis 365. tako da je data i nama, školama, ta sloboda da vidimo kako organizovati - istakla je Breberina.

Tokom ljetne pauze sve škole završile su dezinfekciju objekata, pripremile dovoljne količine dezinfekcionih sredstava i ubrzano se pripremaju za novu školsku godinu.

U kojem će obliku ona biti privedena kraju, kao i u drugim sferama života u pandemiji, zavisiće od trenutne epidemiološke situacije.