Nakon što su lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a potpisali principe za formiranje vlasti na nivou BiH kojima su se obavezali na formiranje Savjeta ministara u roku od 30 dana, uveliko se krenulo i sa nagađanjima ko će biti novi ministri.snsd-sm.jpg

U strankama ističu da još nisu donesene konačne odluke o personalnim rješenjima, ali, ako je suditi po spekulacijama, biće tu i dosadašnjih, odnosno ranijih ministara, ali i aktuelnih poslanika.
O imenu predsjedavajućeg novog Savjeta ministara ne treba ni nagađati – Zoran Tegeltija iz SNSD-a, raniji ministar finansija Srpske i aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini odavno je poznati izbor SNSD-a kojeg bi, u što skorijem roku, trebalo da imenuje Predsjedništvo BiH. SNSD će predložiti i novog ministra spoljne trgovine, a kao najvjerovatniji kandidat pominje se dugogodišnji poslanik u bh. parlamentu Staša Košarac koji bi na tom mjestu trebalo da zamijeni Mirka Šarovića iz SDS-a.
Ko će biti predložen na mjesto ministra transporta komunikacija, odnosno iz reda ostalih za prvog čovjeka ministarstva za ljudska prava, još je neizvjesno. Kad se izabere predsjedavajući, koalicija iz Srpske dogovoriće raspored pozicija, poručuju iz SNSD-a.
- Definitivne odluke nisu donesene u personalnim rješenjima. Definitivno se o tome sada govori. Istina je da ja jesam imao razgovor sa Dodikom i drugim članovima rukovodstva naše partije, ali nismo donijeli definitivnu odluku. Ono što mislim je da će SNSD i naši koalicioni partneri izaći sa najboljim mogućim kadrovima i da ćemo na temelju naših definisanih politika na adekvatan način zastupati interese Republike Srpske - rekao je Staša Košarac predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.
I dok u SNSD-u ističu da su zadovoljni dobijenim resorima, hrvatskoj kvoti ponovo je pripalo ministarstvo finansija na kojem bi se, vrlo izvjesno, mogao zadržati dosadašnji ministar Vjekoslav Bevanda.hdz-sm.jpg
Ostaje im i resor pravde, a spekuliše se između takođe dosadašnjeg ministra Josipa Grubeše i ranijeg ministra, a sada aktuelnog delegata u bh Domu naroda Bariše Čolaka. Grubeša se pominje kao kandidat i za ministra civilnih poslova, gdje bi se, prema medijskim spekulacijama mogao naći i aktuelni predsjednik Federacije Marinko Čavara.
Ipak, iz HDZ-a poručuju da o kadrovskim rješenjima nisu razgovarali i da će sjednica predsjedništva stranke biti održana krajem mjeseca.
- Imamo stručne i kvalitetne ljude koji mogu preuzeti resore koji pripadaju hrvatskom narodu u Savjetu ministara, tako da je to najmanji problem - istakla je Borjana Krišto zamjenik predsjednika HDZ-a.
Bez potvrde o imenima za sada ni i iz bošnjačkog bloka u kojem će se, njima pripadajuća kvota, prema ranijim dogovorima, dijeliti između SDA, SBB-a i DF-a.
- Da svaka od tri stranke ima po jedno mjesto u Savjetu ministara i da SDA ima četiri zamjenička mjesta u tom istom Savjetu ministara je svakako jedan od prijedloga - naveo je ranije Safet Softić potpredsjednik SDA.
Tako se uveliko spekuliše da bi u fotelju ministra odbrane mogao zasjesti Sifet Podžić iz DF-a, dok bi Dragana Mektića iz SDS-a na mjestu ministra bezbjednosti mogao zamijeniti Fahrudin Radončić iz SBB-a koji je tu dužnost i ranije obavljao.sm-novi saziv.jpg
Za SDA rezervisano je mjesto šefa diplomatije – a na toj poziciji bi se mogao naći ili Denis Zvizdić koji, apsurdno, ali istinito, trenutno sjedi na dvije rukovodeće stolice, i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti, ili Bisera Turković dugogodišnji diplomatski kadar SDA sa raznih destinacija, ali i kadar koji je svojevremeno dobio crvene kartone iz Brisela i Vašingtona.
Bez obzira na personalna rješenja, o čemu će ipak stranke i koalicije dati svoju konačnu riječ, procedure za imenovanje novog Savjeta ministara vrlo su jasne – ostaje još samo da se ispoštuje dogovoreno, kako bi BiH nakon dugotrajnog bespotrebnog zastoja konačno dobila novu vlast.