Ako ste često umorni, razdražljivi, kosa vam opada, debljate se ili gubite kilograme tek tako, bez razloga, muči vas nesanica… postoji velika vjerovatnoća da imate disbalans hormona.


Slab imunitet


Naše zdravlje velikim dijelom zavisi od pravilnog lučenja hormona. Oni moraju raditi savršeno i usklađeno kako bismo bili zdravi. Ali, zbog stresa, loše prehrane i problema sa probavom, poput sindroma propusnog crijeva, kao i zbog povećane izloženosti toksinima, dolazi do nepravilnog lučenja hormona.


Ako je jedan ili više hormona u disbalansu, to može dovesti do ozbiljnih poremećaja. Zbog hormonske neravnoteže, slabi i imunitet pa smo podložniji hroničnim oboljenjima.


Ukoliko za održavanje ravnoteže morate uzimati sintetičke lijekove, poput injekcija inzulina i tableta za kontracepciju, to znači i doživotnu zavisnost o tim lijekovima. Oni problem ne rješavaju nego samo potiskuju simptome, koji će se potom javiti na nekom drugom mjestu.


Hormone možete držati u ravnoteži i na prirodan način, bez rizika i nuspojava.


Budite aktivni


Svaki oblik vježbanja pomoći će vam da balansirate hormone. Fizička aktivnost smanjuje nivo glukoze u krvi, te povećava osjetljivost na inzulin pa je odlična za dijabetičare, ali i kao zaštita od dijabetesa. Održavanjem zdrave težine izbjeći ćete pojavu viška masnog tkiva, koje proizvodi višak estrogena u organizmu.


Štetne tvari


Izbacite sintetičke proizvode – Krivac za neravnotežu hormona može biti i pogrešan odabir kozmetike i sredstava za čišćenje koja sadrže brojne štetne tvari i toksine.


Mnogi proizvodi sa sintetičkim mirisima, poput gelova za tuširanje, losiona, šampona, sadrže tvari koje ometaju rad hormona.


Zaštitite se tako što ćete koristiti samo prirodnu kozmetiku i sredstva za čišćenje i tako organizmu i hormonima dati šansu da se vrate u ravnotežu.


Korisni fitoestrogeni


Iz prehrane izbacite procesiranu hranu i počnite jesti što više svježeg voća i povrća, bogatog vlaknima koja pospješuju detoks, jer su toksini veliki krivci za poremećaj u radu hormona.


Hormonima ćete pomoći da se vrate u normalno stanje i uvođenjem u jelovnik korisnih fitoestrogena. To su zdrave biljne tvari koje pozitivno djeluju na hormone, a sadrže ih lan, suncokret, susam, sjemenke tikve, grašak i leblebija.


Jedite i hranu bogatu zdravim esencijalnim masnoćama, poput omega-3 masnih kiselina.


Najčešće tegobe


Oslabljen ili pojačan rad određenih žlijezda dovodi do različitih zdravstvenih tegoba. Moguće posljedice viška ili manjka hormona u organizmu su:

nizak estrogen: smanjen libido, neredovna menstruacija, promjene raspoloženja, problemi s reproduktivnim organima

visok estrogen: promjene težine i apetita, problemi sa snom, preosjetljivost na stres, usporen metabolizam

nizak testosteron: debljanje, gubitak mišićne mase, umor, promjene raspoloženja

usporen rad štitne žlijezde (hipotireoza): umor, tjeskoba, debljanje, nervoza, probavne tegobe, neredovne menstruacije

ubrzan rad štitne žlijezde (hipertireoza): tanja kosa, gubitak težine, tjeskoba, nesanica, lupanje srca, sindrom iritabilnog crijeva

umor nadbubrežnih žlijezda: bolovi u mišićima, umor, tjeskoba, problemi s reproduktivnim organima, nesanica

sindrom policističnih jajnika (višak androgenih hormona): debljanje, neplodnost, akne, pojačana dlakavost, veći rizik od dijabetesa

smanjeno lučenje inzulina (dijabetes): oštećenja nerava, debljanje, slabljenje vida, teškoće s disanjem, umor, suva usta


Izbacite šećer


Izbacite industrijski šećer iz prehrane, kao i proizvode koji ga sadrže, a unosite prirodni šećer, kakvog ima u medu, javorovom sirupu… Hormon inzulin reguliše šećer u krvi, te komunicira s ostalim hormonima u organizmu. Bijeli šećer ometa balans glukoze u krvi i negativno utiče i na inzulin i na ostale hormone vezane za njega.


Zdravlje u kući