Novac.jpg

Otežani uslovi rada i smanjen obim posla u privrednim društvima koja su prethodnih godina redovno nagrađivala zaposlene 13. platom, poljuljali su planove i doveli u pitanje nastavak ove tradicije, u kojoj su i do sada uživali tek rijetki radnici u Srpskoj.

Kako bi zadržali radnike, ali i nagradili one koji su svojim radom doprinijeli boljem poslovanju, poslodavci, koji se mogu nabrojati na prste, tradicionalno su isplaćivali bonuse. Međutim, turbulencije u svijetu i neizvjesna situacija učinili su svoje pa će 13. plata, sve su prilike, sačekati bolja vremena.
 
Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je u Srpskoj veoma mali broj poslodavaca spreman da nagradi svoje radnike, što je, s druge strane, sasvim normalno u razvijenim zemljama.

– Vlada RS treba da podržava poslodavce koji su spremni da radnicima za lojalnost, dobru produktivnost, te uloženi rad i trud uplate 13. platu, božićnicu ili regres. Prema našim saznanjima, u Srpskoj ima tek dvadesetak takvih poslodavaca – rekla je Mišićeva dodavši da je pozitivnih primjera bilo u prerađivačkoj industriji, ugostiteljstvu i hotelijerstvu, kao i u bankarskom sektoru, gdje se radnici selektivno nagrađuju.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević rekao je da nagrađivanje radnika zavisi od poslovanja tokom godine.

– Često smo praktikovali da radnike počastimo i stimulišemo nekim novčanim iznosom, da li povodom godišnjeg odmora ili pred Novu godinu. Međutim, ova godina jedna je od najlošijih kad je poslovanje u pitanju, zbog čega će mnogi poslodavci ove godine silom prilika taj običaj morati preskočiti – rekao je Pazurević, koji je i vlasnik i direktor derventske Fabrike obuće. Dodao je da će, uprkos svim problemima, radnicima uz platu nastaviti da isplaćuje regres.

Među rijetkim firmama koje se brinu da na ovaj način sačuvaju radnike i daju im vjetar u leđa da nastave vrijedno da rade je “Austronet” iz Kozarca. Direktor ove firme Enes Kahrimanović rekao je da od 2008. godine, kada su počeli sa radom u Srpskoj, radnicima redovno isplaćuju 13. platu i regres.

– Sistem poslovanja u Austriji, gdje sam živio neko vrijeme, podstakao me da isti način rada primijenim kod nas iako je odnos države prema firmama koje nagrađuju radnike ovdje drugačiji. Zaposlenima bih bio spreman dati i 14. platu da na to ne moram plaćati i obaveze uz to – rekao je Kahrimanović i dodao da problemi, kad je u pitanju poslovanje, nisu zaobišli ni ovu firmu, u kojoj je trenutno zaposleno 150 ljudi, piše Glas Srpske.