Ilustracija: Shutterstock
Kao glavni uzrok za rast inflacije i poremećaj na svjetskim tržištima, navodi  se rast cijena goriva, koje su sada skoro na istom nivou kao prije sukoba i krize u Ukrajini. Inflacija je u padu, ali se to nije odrazilo na pad cijena gotovih proizvoda. Najveće posljedice trpe potrošaći, čiji se džepovi pustoše već godinu dana
.

To nas je navelo da porazgovaramo sa građanima Trebinja, kako bismo saznali kako se oni bore sa rastom cijena, pogotovo životnih namirnica.

,,Nerazumno za većinu ljudi. To je trend, koji se par mjeseci smiri i onda ponovo poskupi. Pogledajte sir, suhomesnati proizvodi, meso  je preskupo. Ja ne znam kako ljudi skrpe kraj sa krajem’’, objašnjava mrzovoljno naš sugrađanin, koji je u penziji.

Mlada Trebinjka, koja radi u Dubrovniku, rekla nam je da ona ne obraća pažnju na cijene, ali da saosjeća sa onima na koje utiču ova poskupljenja.

,,Ovo poskupljenje ne utiče na mene, ja sebi mogu kupiti sve, ali je žalosno za druge’’, rekla je ona.

,, Ako uzmemo rast minimalne plate za 50 km i poskupljenje pojedinih namirnica za više od 50 odsto, postavlja se pitanje koji je to omjer i kako preživjeti.  Kako je moguće da  sam četiri ista proizvoda danas u pekari platio 3.50 KM, a nakon par dana iste sam platio 5.30 KM.’’- objasnio je naš sugrađanin, koji je u radnom odnosu kako kaže već 20 godina.

On je zaključio da su cijene pekarskih proizvoda najviše porasle, te da i pored pada cijena sirovina,  nije došlo do korekcije cijena u pekarama.

Naši sugrađani su se složili je sve poskupilo i da rast cijena životnih namirnica, prema njihovom mišljenju nije opravdan.

Zašto dolazi do tog „fenomena“ te koji su instrumenti potrebni i dostupni kako se to ne bi dešavalo?

Ekonomisti su nam objasnili da trenutno ne postoje energenti, koji bi mogli da budu razlog za enermno povećanje cijena. Kako kažu motiv  može biti da se ova situacija iskoristi za ostvarenje dodatnog profita što je nemoralno, ali ne i suprotno od zakona. Cijene u suštiti određuje ponuda  i potražnja .

,,Takve stvari još uvijek mogu da prodju ovdje kod nas u regionu, jer se čini da potrošači nemaju naviku da kažnjavaju prodavce u mjeri u kojoj to rade potrošači na zapadu. Oni  kada vide da su cijene zaista neopravdano povećane, oni ne kupuju '’- rekli su stručnjaci.

Ekonomisti poručuju da samo potrošači mogu da utiču na cijenu proizvoda, tako što će pronaći alternative ili ih  jednostavlno neće kupovati.

Republička uprava za inspekcijske poslove, navodi da postoji ograničenje marže na određene proizvode poput kuhinjske soli, bilje masti, pšeničnog brašna, mlijeka, proizvodnje hljeba od brašna tip 500 i tip 850, dok se cijene ostalih proizvoda formiraju na osnovu ponude i potraznje na tržištu, što znači slobodno formiranje cijena.

Pozitivna vijest za potrošače u Srpskoj jeste da će uskoro određene proizvode plaćati jeftinije, zahvaljujući  trgovačkim lancima, koji su izrazili spremnost da se odreknu dijela marže i tako bar malo ublaže udar inflacije.

Ideja o kampanji i nižim cijenama u maloprodaji koji će biti označeni stikerima “društveno odgovorni proizvodi” potekla je od Ministarstva trgovine i turizma RS, a realizacija se očekuje početkom narednog mjeseca.

Ministarstvo je dalo svoj doprinos kroz kampanju o nižim cijena,  Uprava za inspekcijeske poslove vrši redovnu kontrolu cijena namirnica, ali oni ne mogu uticati na poskupljenje pekarskih proizvoda, svi mi kao krajnji potrošači treba da se borimo za svoja prava, tako što ćemo naći alternative za preskupe proizvode ili ih jednostavno nećemo kupovati.

Podsjećamo, cijene se formiraju u odnosu na ponudu i potražnju na tržištu. Ako određeni proizvod nema kupca, nema potražnje za njim, onda i njegova cijena pada.