Kako pronaći izgubljeni telefon u samo par klikova

Broj ljudi kojima gubljenje telefona predstavlja ozbiljan problem nije mali, ali je zato tehnologija dovoljno razvijena da može na jednostavan način da pomogne da se uređaj od koga se ne razdvajamo što lakše pronađe.

I pored toga što pojedini proizvođači u svoje uređaje instaliraju sopstvene sisteme, Google odavno nudi "Find My Device" funkciju, koju je moguće koristiti za svaki Android telefon ili tablet.

Ukoliko ste izgubili telefon, sve što je potrebno da biste krenuli u potragu za njim je da na web adresi najpopularnijeg pretraživača interneta - Google.com - otkucate "find my phone".

Ukoliko je vaš Google nalog povezan sa vašim telefonom, a u najvećem broju slučajeva jeste, na ekranu uređaja sa koga ste krenuli u potragu, trebalo bi da vidite veliku karticu sa informacijama i mapom koja će se pojaviti među rezultatima sa pretragom.

Tu ćete moći da vidite lokaciju svih Android uređaja koji su povezani sa vašim Google nalogom na telefonu. Ako kliknete na mapu, prikazaće vam se i trenutno stanje baterije i nivo mrežnog signala uređaja, kao i mogućnost pristupa nekim kontrolama.

Ako mislite da je telefon izgubljen negdje u stanu, izaberite opciju "Play sound" i zvono vašeg izgubljenog telefona će sljedećih pet minuta zvoniti na najglasnijem podešavanju, čak i ako je zvuk na samom uređaju isključen.

Moći ćete i da zaključate telefon uz pomoć opcije "Secure device". Na taj način niko neće moći da pristupi uređaju bez lozinke. Takođe, možete i da otkucate posebnu poruku koja će se prikazivati na ekranu - npr. broj na koji će neko moći da vas dobije ako je našao vaš telefon.

Kao posljednju opciju, možete da izaberete da obrišete sve podatke sa vašeg uređaja. Ali, ako to uradite, više ne možete da pronađete svoj uređaj, pa neka vam to ostane opcija za slučaj krajnje nužde, ako ste sigurni da svoj uređaj više nikada nećete vidjeti.