Kako se sedmogodišnji Banjalučanin Felix uspeo na Maglić
BANJALUKA - Sedmogodišnji Felix Bundalo iz Banjaluke iza sebe ima popriličan broj pređenih kilometara, posjećenih destinacija i planinskih vrhova, kojima se ni mnogi odrasli ne mogu pohvaliti.

"Na Maglić smo se popeli 2. septembra, a za uspon i silazak smo odabrali Poštarev smjer, koji je dosta teži od uspona sa Trnovačkog jezera. Čitav uspon i silazak, sa zadržavanjem na vrhu, trajao je oko 14 sati", kazao je Bundalo.

Objašnjava da su za to vrijeme prešli oko 20 kilometara, a dodaje i zanimljivu činjenicu, a to je da je Felix toga dana napravio oko 40.000 koraka.

"To je zaista popriličan broj i ponosan sam na sina. Nakon uspona smo dobili i informaciju da je Felix najmlađi planinar koji se samostalno popeo na najvišu planinu u BiH, i to Poštarevim smjerom. Ta informacija, ako je tačna, ja zaista nisam provjeravao, nama ne predstavlja apsolutno ništa, jer mi ne idemo na planine da bismo obarali rekorde, već da bismo uživali", rekao je Bundalo i dodao da je čuo da je prije Felixa rekord držala djevojčica, koja se sa osam godina, istom stazom, popela na Maglić.

Upravo je ljubav prema planinarenju, putovanjima i prirodi sa oca prešla na sina, jer Miroslav je već duži niz godina strastveni planinar.

"Planinarenjem se aktivno bavim sigurno već 15 godina, kao i outdoor aktivnostima, ili aktivnim turizmom. Felix je još od vremena kad je bio beba moj saputnik na različitim putovanjima i planinarenjima, tako da je taj način života zavolio još od malih nogu. A sad kao sedmogodišnjak je već i poprilično iskusan, jer se popeo na mnogobrojne planine kod nas, a i u okruženju. Kada je imao pet godina, išao je sa mnom i u Španiju, gdje smo se penjali na vrh Teide, najviši vrh Španije od 3.718 metara", priča Bundalo.

Kroz smijeh ističe da su reakcije ostalih planinara kada vide dječaka koji se bez problema penje na planinu uvijek zanimljive.

"Svi reaguju pozitivno, a dosta planinara ga je čak i prepoznalo, jer su ga mnogi već sretali na planini, a jedan dio ljudi ga je prepoznao jer Felix ima svoj YouTube kanal, Felixbundalo9429, na kome objavljuje svoje mini putopisne reportaže", priča Bundalo.

Upravo na YouTube kanalu mladog Felixa piše da voli da putuje i da sa ostalima dijeli ljepote naše planete.

Felixu je želja da, kada odraste, bude turistički vodič, ali kako je rekao za "Nezavisne novine", voli i školu, i učenik je drugog razreda OŠ "Branko Radičević" u Banjaluci.

"Planinarenje volim jer već dugo idem na planinu sa tatom, a najviše mi se sviđa kad se popnem na vrh i kad doživim pogled s vrha, a usput naučim mnogo i o različitim biljkama i životinjama. To je poseban doživljaj, i zato sam presrećan što često kampujemo u prirodi. Pored planinarenja, volim snowboard, koji vozim od svoje druge godine, tako da svake zime idem na planinu, volim kretanje, pa mi je u školi najdraži predmet fizičko", priča Felix i dodaje da i njegovi drugari vole fizičko i prirodu.

Felixov otac kaže da vjeruje da ima mnogo djece koja su zainteresovana za planinarenje i boravak u prirodi.

"Međutim, nisam siguran da li ima planinarskih klubova koji imaju dječije sekcije. Znam da u Banjaluci imamo Sportsko-kreativni centar 'Kids', koji organizuje različite outdoor aktivnosti za djecu, i to je stvarno nešto fenomenalno i pohvalno i svim roditeljima bih to preporučio", kaže Bundalo.

Dodaje da su on i Felix zajedno posjetili brojne države, i da ne za da li bi mogao izdvojiti neku kao posebnu.

"Nije nam toliko bitno gdje idemo, bitno je da smo u prirodi, da putujemo, obilazimo nova mjesta, upoznajemo nove kulture, običaje, učimo o flori i fauni. U suštini, mi pravimo lijepe uspomene, gdje se trudim da mu napravim lijepo djetinstvo kojeg će se sjećati kad poraste, i ako bude sreće, da se i on tako odnosi prema svojoj djeci", objašnjava Bundalo.

Napominje da nije teško organizovati putovanja sa sinom, jer ništa nije teško kada se radi od srca i s ljubavlju, i ako ima volje, za sve se nađe i način.

"Mi smo trenutno dio jednog sjajnog projekta koji radimo u saradnji s agencijom 'Mania' iz Banjaluke, gdje ćemo kroz nekoliko epizoda predstaviti ljepote Republike Srpske, a epizode će se emitovati na državnoj televiziji, tako da će javnost i na taj način biti u prilici da, između ostalog, vidi i scene sa uspona na Maglić", priča Bundalo i dodaje da je škola na prvom mjestu, tako da će putovanja sa sinom usklađivati sa školskim raspustima i njegovim slobodnim vremenom.