Moskva (Foto: © SPUTNIK / PAVEL BEDNЯKOV) -
Pandemija virusa korona ove je godine u potpunosti promijenila i način dočeka Nove godine. Gradovi koji su svake godine slali u svijet fantastične momente sa proslave novogodišnje noći, ulazak u 2021. obilježili su uglavnom skromno i bez javnih okupljanja.

Stanovnici Samoe, Kiribata i Novog Zelanda zvanično su prvi zakoračili u 2021. godinu. Proslave su ovim državama zbog pandemije virusa korona održane u nešto drugačijem tonu, ali i pored toga nisu izostali višeminutni vatrometi koji su i ove godine izgledali jednako fascinantno.

U 21 sat po našem vremenu, Novu godinu je proslavio i Dubai, koji je i ovaj put priredio jedan od najskupljih vatrometa koji je ovaj put trajao sedam minuta. Uz pridržavanje epidemioloških mjera, vlasti su omogućile okupljanja tako da su brojni građani prisustvovali.

Za razliku od Dubaija i nekih drugih svjetskih gradova, doček Nove godine u Evropi zbog pandemije izgledao je potpuno drugačije. U Atini je više od 10.000 policajaca patroliralo ulicama, a grčke vlasti su donijele odluku da policijski sat u ovoj državi traje od 10 sati naveče pa sve do 17 sati 1. januara.

U Parizu, policija je takođe bila jedna od rijetkih koja je Novu godinu dočekala na ulicama. Kao i u ostatku Evrope, vlasti su zabranile javni doček Nove godine.

Slična situacija je bila i u drugim evropskim prijestonicama gdje je noć na ulicama uglavnom provela policija.

Vatrometom, nešto skromnijim nego u Dubaiju, Nova godina je u 22 sata proslavljena u Moskvi. Ni u ovoj metropoli nisu odustali od tradicionalnog novogodišnjeg vatrometa uprkos pandemiji virusa korona, ali je kao i u većini evropskih gradova, javno okupljanje bilo u potpunosti zabranjeno.

U Njujorku je ove godine takođe izostala tradicionalna proslava. Prvi put, nakon 114 godina, otkazan je javni doček Nove godine, a fotografije zabilježene tokom prethodne noći na Tajm Skveru dovoljno govore o sumornoj atmosferi koja je vladala prethodnu noć.

Za razliku od Evrope, i SAD-a, većina azijskih zemalja ovu Novu godinu proslavila je kao da pandemija ne postoji. Vijetnamski Hanoi, proslavio je Novu godinu uz masovna okupljanja i koncerte koji su trajali dugo u noć.

U nekadašnjem žarištu epidemije, kineskom gradu Vuhanu, hiljade stanovnika dočekalo je na ulicama 2021. godinu. Stanovnici Vuhana koji su odlučili da se pridruže javnom dočeku Nove godine su izjavili da su oprezni, ali da nisu zabrinuti zbog prisustva velikog broja ljudi na ulicama.

Za razliku od drugih azijskih zemalja, Japan je ovu Novu godinu dočekao bez pretjeranog slavlja, a mnogi građani odlučili su se tokom novogodišnje noći posvetiti molitvama kako bi 2021. godina bila bar malo bolja u odnosu na prošlu.