Bijelo Polje kod Mostara, najveća je srpska povratnička zajednica u dolini Neretve. Povratak je počeo pre dvadesetak godina. Da bi opstali u tom kraju i da bi se vratli oni koji su ga napustili tokom rata 90-ih, neophodno je da dobiju status konstitutivnog naroda. Šta im je još potrebno i kako žive Srbi u dolini Neretve - proveravala je ekipa RTS-a.



Povratkom Milovana Gatala, povratila se i zarasla zemlja. Umesto korova - niklo je 25.000 struka jagoda.
Milovan Gatalo iz Bijelog Polja kaže da živi od poljoprivrede. "Od toga, neću valjda od penzije od 300 maraka", rekao je Gatalo i dodao da je prvi u Bijelom Polju počeo to raditi, kao i da je još iz Čačka donosio jabuke u vrećama.
Prvi povratnici još 2006. godine u Dabićevinu u Bijelom Polju, bili su Antelji. Kuća im je u ratu srušena, a oni su proterani. Uz donaciju, obnovili su dom.
"Samo da budemo zdravo, to nam je najvažnije, a evo put nam je malo loš", rekla je Zagorka Antelj iz Dabićevine.
Danica Mavrak iz Dabićevine kaže da se 90 odsto Srba vratilo i da ima neobnovljenih kuća. Kako kaže, ljudi čekaju donacije, a finansijska situacija je teška.
Od predratnih 7.000 Srba, u Bijelom Polju život obnavlja njih 1.000. Najmlađe smo zatekli u školi, na času veronauke.
"Vratio sam se kad sam pošao u školu, pre osam godina", rekao je jedan od učenika. Devojčica kaže da ide u muzičku školu i svira klavir.
"Najbolji drugovi su mi je Džanan, Anadin i Nedim", istakao je drugi učenik, a za jednu učenicu čovek je od neprocenjive vrednosti, bez obzira koje je vere i nacije.

Problem je što srpska deca nemaju svoju školu. Biraju da li će je pohađati sa Hrvatima ili Bošnjacima. Imaju samo časove veronauke. Srpski jezik, istoriju i kulturu, svake druge subote, posebno uče u Kulturno-prosvetnom društvu "Prosvjeta".
"I nekako se tu posebno trudimo da svedočimo pismo Šantićevo, kulturu Radulovićevu, istoriju Ćorovićevu i da deca budu baš bogatija u toj različitosti što idu u te druge škole, a opet i da neguju i pre svega svoj srpski identitet", kaže Radivoje Krulj, veroučitelj i predsednik SPKD "Prosvjeta".
Najveći problem povratnika je nezaposlenost. Više ulaganja i u infrastrukturu u ovoj mesnoj zajednici, neophodni su za bolji život i opstanak.
Još jedna od kuća koja je unuštena ratnih devedesetih, uskoro bi trebalo da dobije svoj krov. U isto vreme jedan deo puta u Bijelom Polju treba da bude asfaltiran i to uz pomo donacije Vlade Srbije.
RTS