Dobra, turbulentna i rekordna, takva je prošla godina bila za elektro-energetski sistem Srpske.


Iz ERS-a za ATV kažu da su ostvarili planiranu proizvodnju. Neka zavisna preduzeća su iznad svog plana a neka malo ispod.

Hidroelektrane Bočac i Višegrad uveliko su prebacili plan, HET je na 97%. Nisu se loše pokazale ni dvije termoelektrane.

"U ERS-u TE Ugljevik je ispunila plan za ovu godinu dok je TE Gacko malo ispod plana a razlog za to je loš kvalitet uglja gdje oni nisu mogli da voze predviđenom dinamikom, kaže Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove.

Gatačka termoelektrana u prošloj godini je imala 7.000 sati rada.

"Dobar rezultat s aspekta TE, ali zbog primjesa u uglju imali smo nisku donju toplotnu vrijednost uglja i to nas je onemogućilo da ispunimo plan proizvodnje", rekao je Maksim Skoko, direktor RiTE Gacko.

Ugljevik nema problema sa ugljem. Tamošnji gigant muče arbitraže,zbog njih će trećina proizvedene struje u Sloveniju. Isporuka počinje za koji dan.

"Energija iz TE Ugljevik se ne poklanja slovenačkoj strani nego oni plaćaju tu energiju TE Ugljevik po sličnim cijenama kao što je i mi plaćamo", dodaje Koprivica.

Hidrološki je prošla godina bila dobra, u slivu Trebišnjice palo je oko 1.900 litara kiše po kvadratnom metru, kažu to u HET-u. 1.268 gigavat časova bio je prošlogodišnji HET-ov plan proizvodnje, sada priznaju da je bio ambiciozan.

"Stepen ostvarenosti predviđenog plana će biti preko 97% i samim tim možemo reći da je to gotovo ostvaren plan i jako smo zadovoljni", kaže direktor HET-a Gordan Mišeljić.

Bilećka akumulacija je trenutno 10 metara veća od planske što znači da će prvi kvartal ove godine biti dobar.

Kada se sve sabere i oduzme ova godina će po prihodima biti rekordna kažu čelnici Elektroprivrede Srpske. Pokrenuta su 22 investiciona projekta.