Igor Kalabuhov - Foto: Glas Srpske
Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da se Rusija ni na koji način ne može smatrati prijetnjom za BiH, jer se zalaže za svestrani razvoj ravnopravnih i obostrano korisnih odnosa sa BiH.

- Prijetnju predstavljaju oni koji joj kategorički nameću smjernice razvoja, miješaju se u unutrašnje političke procese, svojim neodgovornim djelovanjem podrivaju dijalog konstitutivnih naroda, što je jedina osnova za uspostavljanje klime stabilnosti i pomirenja u BiH - rekao je Kalabuhov za "Glas Srpske".

Komentarišući tvrdnje odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je primjetan narastajući uticaj Rusije i Kine u BiH, Kalabuhov je naveo da je visoki predstavnik u BiH osoba koja fokusira napore cijele međunarodne zajednice, uključujući Rusiju i Kinu.

- Nažalost, posljednjih godina visoki predstavnik počeo je sebe doživljavati, ne kao posrednika u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već kao provodioca isključivo "evropske ideje", kojoj navodno smetaju "maligne snage" - naglasio je Kalabuhov.

Na pitanje kako komentariše Inckov poziv upućen EU da se jače angažuju u BiH samo zbog jačanja uticaja Rusije i Kine, Kalabuhov je istakao da je određivanje prioriteta spoljne politike isključiva nadležnost BiH, a ne visokog predstavnika i njegove kancelarije.