U Kalinoviku je osveštan spomenik za 359 srpskih boraca iz ovog mjesta i drugih krajeva Republike Srpske, koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuli na kalinovačkom ratištu.kalinovik-spomenik.jpg

Spomenik, podignut u centru Kalinovika, osveštao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a otkrili su ga sin poginulog srpskog borca Oliver Elez, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, predsjednik Udruženja gardista Predrag Aćimović, predsjednik BORS-a Milomir Savčić i načelnica opštine Kalinovik Mileva Komlenović.

Komlenovićeva je navela da su na spomenik upisana imena boraca Kalinovačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, koja je kasnije prerasla u Prvu gardijsku motorizovanu brigadu, zatim Kalinovčana poginulih na drugim ratištima, kao i boraca Nevesinjske, Fočanske i Gatačke brigade, te jednog borca iz Lopara.

- Upisano je i ime Stanislave Koprivica, koja je imala 15 godina kada je 1995. ubila granata na mjestu pored sadašnjeg spomenika - dodala je Komlenovićeva.

Ona je ocijenila da ovaj spomenik predstavlja sabor srpske vojske, njenog ratnog komandanta i naroda.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da je ovaj spomenik oblik trajnog sjećanja na vrijeme i ljude koji su najviše dali za odbranu slobode srpskog naroda i teritorije Republike Srpske.

Savčić je naglasio da su svoj život u temelje Republike Srpske ugradili mladi gardisti, koji su u prosjeku imali 19 godina.

Predsjednik Udruženja gardista Predrag Aćimović rekao je da je ovo spomenik i momcima koji su se sa 18 godina života stavili na branik otadžbine.

Aćimović je bio jedan od onih koji su nakon završene srednje škole u avgustu 1993. godine kao regruti postali pripadnici Prve gardijske motorizovane brigade.

On je istakao da je oko 250 gardista položilo život za stvaranje Republike Srpske i odbranu srpskog naroda i tradicije.

Darko Mladić je napomenuo da su stradali mladi gardisti odgovorili najtežem mogućem zadatku na najtežem mjestu i da otkriveni spomenik predstavlja počast njima i svim drugim žrtvama.

On je prenio poruku svoga oca da srpski narod, nakon što je toliko dato za stvaranje Republike Srpske, sada treba da je gradi i jača, a da političke razmirice rješava dijalogom u institucijama i uz poštovanje zakona.

Otkrivanju i osveštanju spomenika prisustvovali su izaslanik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, članovi porodica stradalih, kao i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske koji su ratovali na kalinovačkom ratištu.

Potom je na polju Gvozno u blizini Kalinovika sedmu godinu zaredom održana je manifestacija Dani koševine Gvozno-moba-ozon 2019, na kojem su snage odmjerili kosci pristigli iz raznih krajeva Republike Srpske, među kojima i Savo Vlačić iz Han Pijeska i Gojko Lopatić iz Mokrog.

Obojica godinama dolaze na Gvozno kako bi se očuvalo sjećanje na 1993. godinu kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, predvođeni generalom Mladićem, pomogli narodu kalinovačkog kraja da pripreme ljetinu, te su poručili da će to činiti sve dok budu mogli.

Pokrenuta je inicijativa da se na Gvoznu podigne crkvica kao obilježje Prve gardijske motorizovane brigade, spomenik srpskom gardisti i spomen-česma.

U sklopu ove manifestacije održane su i Viteške igre u kojima su organizovana nadmetanja u bacanju kamena sa ramena, potezanju klipa te navlačenju konopca.