Spomenik stradalim borcima Vojske Republike Srpske iz Kalinovika, kao i borcima iz drugih krajeva Srpske poginulim na kalinovačkom ratištu biće osveštan u subotu, 20. jula, u ovom mjestu, a istog dana biće održana manifestacija "Dani koševine Gvozno-moba-ozon 2019".kalinovik-dani kosevine.jpg
Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović izjavila je Srni da su na spomenik upisana imena boraca Kalinovačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske koja je kasnije pripojena Prvoj gardijskoj motorizovanoj brigadi i Kalinovčana poginulih na drugim ratištima, kao i boraca Nevesinjske, Fočanske i Gatačke brigade, te jednog iz Lopara.

Komlenovićeva je navela da je na spomenik, čiju je izgradnju pomogla Vlada Republike Srpske, uklesano i ime petnaestogodišnje djevojčice Stanislave Koprivica, poginule u granatiranju Kalinovika 1995. godine, a za šta se u Sudu BiH vodi proces protiv generala takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića.

"Nakon osveštanja spomenika i polaganja cvijeća uputićemo se na Gvozno, gdje se tradicionalno svake godine održava manifestacija `Dani koševine`, koja simboliše jedinstvo Vojske Republike Srpske i naroda kalinovačkog kraja u ratnim danima, kada su vojnici pomagali civilima da pripreme ljetinu", rekla je Komlenovićeva.

Ona je dodala da će nakon tradicionalne koševine na Gvoznu biti održane Viteške igre, u okviru kojih će biti organizovana nadmetanja u bacanju kamena sa ramena, potezanju klipa, te navlačenju konopca, te ručak za sve prisutne.

Osveštanje spomenika zakazano je za 10.15 časova, početak manifestacije "Dani koševine Gvozno-moba-ozon 2019" za 12.00 časova, a Viteških igara za 14.00 časova.