Lučiano Kaluža - Foto: SRNA
Aktuelni ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uništila je do samih temelja diplomatsko-konzularnu mrežu BiH i sve protekle godine smišljeno je radila protiv Republike Srpske, ocijenio je magistar međunarodnih odnosa i ekonomske diplomatije Lučiano Kaluža.

Kaluža je naveo da je Turkovićeva do krajnjih granica derogirala ugled Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara, zloupotrebljavajući svoj položaj kako bi u inostranstvu što više ocrnila Republiku Srpsku.

- Nije čak poštovala ni odluke Predsjedništva BiH, iako joj je to bila zakonska obaveza. Radila je samovoljno i veliki dio diplomatsko-konzularne mreže stavila u funkciju omalovažavanja Srpske - rekao je Kaluža za "Glas Srpske".

On smatra da je sada vrijeme da Srpska čvrsto zgrabi mjesto ministra inostranih poslova da bi bili postavljeni zdravi temelji u diplomatsko-konzularnoj mreži.

Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu, je ocijenio da je korišćenjem strukture postojeće mreže i imenovanjem patriotskih kadrova unutar diplomatsko-konzularne mreže, uz jasno definisane političke i ekonomske ciljeve, moguće na međunarodnom planu obezbijediti visok stepen vidljivosti.

Prema njegovim riječima, uz čvrstu i jasno definisanu politiku ministra spoljnih poslova neophodno je povećati uticaj i ulogu Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.