Kao da je od zlata: Cijena mlijeka u Srpskoj će nastaviti da raste

Za litar mlijeka u prosjeku, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošlog mjeseca trebala je 1,91, a u julu prošle godine 1,44 KM. Statističari su izračunali i da je kilogram tvrdokornog sira u julu iznosio 17,23, a lani 11,14 maraka. Kilogram maslaca u julu je dosegao čak 31,26 maraka, dok je u istom periodu lani koštao 8,74 marke manje.

Vlasnik bijeljinske mljekare “Dule” Duško Cvjetinović rekao je za Glas Srpske da otkupna cijena raste svaki mjesec.

– Sada se kreće od 0,68 KM do 0,80 KM po litru, u zavisnosti od kvaliteta, a idući mjesec mislim da će biti i veća. Mlijeko je najslabijeg kvaliteta u posljednjih 20 godina – tvrdi Cvjetinović. Dodao je i da farmeri smanjuju proizvodnju, zbog čega se teško dolazi do sirovine.

Vlasnik bilećke mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje kaže da je otkupna cijena litra mlijeka povećana za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu i sada se kreće od 0,70 maraka pa naviše.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da je moralo doći do korekcije i na policama marketa, a taj trend će biti nastavljen.

– Kada se prije upoređivao litar vode i litar mlijeka na polici, cijena je bila približno ista. Međutim, to je prošlost, jer će cijene u narednom periodu vjerovatno ići gore – rekao je Vukoje.

S druge strane, uprkos povećanju farmeri nisu zadovoljni otkupnom cijenom.

– Kilogram koncentrata je 1,20 KM, a otkupna cijena mlijeka po litru je 0,80 KM. Ništa dalje ne treba pričati, sve je jasno – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS Vladimir Usorac.

On naglašava da će mnogi farmeri smanjiti proizvodnju zbog niske cijene, ali i suše, koja je načinila veliku štetu.

– Stanje je teško, postavlja se pitanje kako prehraniti stoku – kaže on.

Sa njim se slaže i farmer Čedo Borojević.

– Mi ćemo biti zadovoljni kada otkupna cijena mlijeka bude 1,05 KM – rekao je Borojević.

Mnogo problema slijedi i u vezi sa obezbjeđivanjem prehrane za stoku.

– Zbog suše biće manje stočne hrane i biće veliki problem kako dočekati iduću godinu – rekao je Borojević i dodao da će, ako otkupna cijena ne ode gore, pojedini farmeri biti primorani da smanje stočni fond.

Zaštitnici prava potrošača kažu da svako muči svoju muku, ali da se teret uglavnom prelije preko leđa potrošača pa će sir i pavlaka mnogima postati luksuz.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže da se građani žale na konstantna poskupljenja mliječnih proizvoda.

– Savjetujemo im da prije kupovine obiđu više marketa, jer cijene variraju – rekao je Vasilić.

Količine

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS mljekare su tokom jula prikupile ukupno 7. 549 tona kravljeg mlijeka. To je za 7,1 odsto manja količina u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a za 0,2 odsto manje u odnosu na jun 2022. godine, piše Glas Srpske.