U Galeriji Muzeja Hercegovine večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Hercegovina – našim očevima, za pokoljenja“, autora Aleksandra Radoša i Predraga Čerovića iz Beograda.


Na pedesetak izloženih fotografija motivi su različiti – osim prirodnih krajolika, starih kuća i građevina, fotografisani su i manastiri i kulturno-istorijski spomenici.


Projekat snimanja Trebinja i okoline dvojica Beograđana porijelom iz Hercegovine započela su prošle godine, vođeni željom da kroz umjetničku fotografiju prikažu ljepote ovog kraja, kako bi ih najposle ovjekovječili i u knjigu – fotomonografiju Trebinja i okoline.


Radoš kaže da nije došao u Hercegovinu – već je suštinom iz Hercegovine.


„Ovo je posvećeno svima nama, da se podsjetimo kakvu ljepotu imamo. Ja živim u Beogradu pa sam dolazio u više navrata da bi se sve zabilježilo. I sve sa idejom – da se kroz fotografiju uveliča ljepota Hercegovine“, kaže Radoš koji dodaje da slike prikazuju kamen, vodu i nebo.


„To smo svi mi, rađamo se i umiremo sa kamenom, vodom i sa nebom. To se nosi u našoj duši bez obzira što ne živim ovdje. Ja nisam gost već domaći“, zaključuje on.


Predrag Čerović kaže da je ovo prodajna izložba, ali ne zbog zarade – već da bi se projekat nastavio.


„Ideju imam odavno – kao dug prema ocu i prema Trebinju u kome sam provodio svaki ljetni raspust. Godinu dana smo radili na projektu. Rado ćemo nastaviti ako budu finansije dozvolile, u tom smislu i jeste prodajnog karaktera. Hercegovačka veza je neraskidiva a veže mog kolegu Aleksandra i mene“, kaže on.


Izložba je otvorena di kraja maja


Izvor RT