Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uslove za odlazak u starosnu penziju ispunio je u junu 2010. godine kada je napunio 65 godina, ali rješenje o penziji od Fonda PIO Republike Srpske dobio je šest godina kasnije, nakon što mu je izrečena prvostepena kazna doživotnog zatvora pred Haškim tribunalom.

Mnogo čudnije je to što se Radovan Karadžić u periodu od 1992. do 2001. godine u “papirima” Fona PIO RS nije vodio kao predsjednik Srpske, već kao obični radnik u kabinetu predsjednika Republike Srpske i to sa najnižim koeficijentom i platom na nivou ložača ili čistačice. Na osnovu toga mu je kasnije obračunata i visina penzije, koja je nešto iznad prosječne u Srpskoj, a penzija mu je iznad prosječne zahvaljujući plati koju je od 1972. do 1992. godine primao kao ljekar specijalista u Sarajevu.

Njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević kaže da je prošla pravu golgotu kroz institucije Srpske dok njen otac nije ostvario stečena prava koja ne zastarijevaju. Ona objašnjava da je poslije juna 2010. godine, kada je njen otac napunio 65 godina, gotovo krišom počela da se raspituje na koji način on može da ostvari pravo na penziju.

- Iz Haškog tribunala je stigla punomoć na ime moje majke Ljiljane da ona ima sva prava kada je u pitanju očeva penzija, a onda sam ja hodala od jedne do druge institucije i “ganjala” papire. Sa čim sam se sve susretala, najbolje potvrđuje to da mi je u Fondu PIO u Palama jedna žena rekla da otac treba da dođe u sobu 26 u opštinu Pale i potvrdi da daje punomoć svojoj supruzi, a cijeli svijet je znao da se on u tom trenutku nalazi u Hagu - kaže Karadžić-Jovičević.

Međutim, posebno pitanje je zašto je Radovan Karadžić od 30. novembra 2001. godine prestao da se vodi kao zaposleni u kabinetu predsjednika RS, a pravi paradoks je što je u tom periodu na funkciji predsjednika Republike Srpske bio aktuelni predsjednik SDS-a Mirko Šarović. Sonja Karadžić-Jovičević kaže da nigdje ne postoji nikakva odluka, niti bilo kakvo rješenje o tome, već da je od tog trenutka samo prestao da mu se obračunava staž kao zaposlenom u kabinetu predsjednika.

- Pored toga što je tada napravljeno, iako ne postoji ni razlog, ni bilo kakvo objašnjenje zašto je to urađeno, problem je što nema sluha ni u kabinetu današnjeg predsjednika, odnosno predsjednice Srpske da se stvari isprave. Prosto je neobjašnjivo da se mom ocu, umjesto kao predsjedniku Republike Srpske, radni staž obračunavao kao NK radniku, a on u skladu sa zakonom ima pravo na nacionalnu penziju kao i bivša predsjednica Biljana Plavšić i udovica potpredsjednika RS Nikole Koljevića - kaže kćerka prvog predsjednika Srpske, koja je na funkciji potpredsjednice Narodne skupštine RS.

Banka

Prema riječima Sonje Karadžić-Jovičević, Karadžić je dio penzije, na osnovu radnog staža iz predratnog perioda, primao i iz Srbije, ali je to prije nekog vremena obustavljeno.

- Iz Srbije je primao 36 evra, ali prije otprilike dvije godine iz banke u Srbiji, preko koje je isplaćivan taj dio penzije, samo su nazvali moju majku i rekli da dođe i ugasi račun, jer ta banka ne posluje sa osobama sa “crne liste” SAD - kaže Karadžić-Jovičević.