Herceg Novi - - Karneval - Foto: RTRS

Karneval na ovogodišenjem, 54. Prazniku mimoze oborio je rekord po broju učesnika, kao i zemalja iz kojih dolaze.

Herceg Novim juče je prodefilovalo oko 800 karnevalista koji su stigli iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, BiH, Hrvatske, a prvi put i iz Italije i Grčke.

Završnim programom je na najljepši način zaključen 54. Praznik mimoze, na kojem je tokom proteklih 16 dana održano na desetine kulturnih, zabavnih, dječijih i sportskih događaja koji su bili odlično posjećeni.

Iz opštine Herceg Novi saopšteno je da će atmosfera Praznika mimoze trajati još neko vrijeme, s obzirom da će programi koji su odgođeni zbog kiše biti održani 11. i 12. marta, a potom slijedi i događaj "Flauer pauer" 1. aprila.

Foto: SRNA
 

Organizatori Praznika mimoze su opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture "Herceg-fest" i Turistička organizacija Herceg Novi.

Prema njihovoj ocjeni, ovogodišnje izdanje manifestacije bilo je jedno od najuspješnijih do sada.

Direktor "Herceg-festa" Tatjana Ateljević rekla je da su programi, uprkos nekim greškama, bili uspješni, a komentari koje je do sada čula su pozitivni.

Ona je ocijenila da kod 55. Praznika mimoze treba raditi na obogaćivanju programa, a naročito sadržaja za djecu koji su veoma popularni.

Direktor Turističke organizacije Herceg Novi Milja Vitorović rekla je da je prvog vikenda bilo više od 30.000 gostiju, te da je struktura otprilike ista kao i na samom početku Praznika.

- Definitivno prednjače gosti iz Srbije, zatim Republike Srpske, Makedonije, a tu je i Zapadna Evropa jer su nam hoteli još uvijek puni ili 80 odsto ispunjenosti - kaže Vitorovićeva.

Ona je, najavljujući događaj koji je zakazan za novi datum, 1. aprila, izrazila nadu da je ovo početak dugogodišnje saradnje sa Egzit festivalom.

- Naziv događaja je promijenjen iz `Vinter flauer` u `Flauer pauer`. Slavićemo dolazak proljeća, buđenje prirode. Upravo toga nam je nedostajalo kako bismo upotpunili taj predsezonski period i zapravo smanjili taj problem sezonalnosti  poručila je Vitorovićeva.

Zabava na 54. Prazniku mimoze počela je u Parku mimoze, gdje još večeras traju programI.