Posredstvom agro-meteorološke stanice koja je instalirana u Petrovom polju, regionalna kancelarija Trebinje Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS – osposobljena je za kvalitetno praćenje vremenskih parametara i koncetracije štetočina, te pravovremeno savjetovanje poljoprivrednika o potrebnim mjerama zaštite.


Krajem proteklog mjeseca u ovoj agro- meteorološkoj stanici zvanično je uveden „karpo“ softver (carpo.farm) koji bi poljoprivrednim proizvođačima trebalo da omogući pravovremene informacije na osnovu kojih će moći da zaštite zasade od biljnih bolesti, budu efikasniji i imaju veće prinose.

Riječ o jedinstvenom sistemu u regionu koji će doprinijeti i bitno manjem korišćenju pesticida, odnosno zdravijim proizvodima.

Sistem, koji omogućava pregled vremenske prognoze i uslova na mikrolokaciji određenog gazdinstva, jednostavan za upotrebu, a besplatna aplikacija lako se instalira sa interneta na računare i mobilne telefone,


„Savjetodavci će moći da, na osnovu te informacije, proizvođačima unaprijed da daju odgovarajuće preporuke kada i čime da tretiraju svoje zasade kako bi ih zaštitili od bolesti i infekcija. Riječ je o savremenom pristupu poljoprivredi i ovaj servis preventivno daje proizvođačima informacije o stanju i potrebama za hemijski tretman određenih kultura. Takođe, potrošači će pomoću određenih internet aplikacija moći da prate put proizvoda od njive do trpeze“, kazao je on.

Tomašević je istakao je da će ova aplikacija omogućiti „pametnu poljoprivredu“, racionalnije korišćenje preparata i proizvodnju kvalitetnijih i zdravijih proizvoda.

On je najavio da je pored agro-meteorološke stanice u Petrovom polju, planirano instalisanje sličnih stanica u Popovom polju, Ljubomiru i ostalim dijelima ovog područja Hercegovine.
kazao je agronom Igor Tomašević, viši stručni saradnik u trebinjskoj kancelariji resora.

Izvor RT