BARSELONA/MADRID │ Parlament Katalonije usvojio je danas deklaraciju o nezavisnosti od Španije sa 70 glasova „za“, 10 „protiv“ i dva listića koja su bila prazna.


Poslanici su pozdravili apaluzom čitanje rezultata glasanja.
Oni su potom otpjevali himnu Katalonije.
Usvajanje deklaracije burno su pozdravile i hiljade građana okupljene na ulicama ispred parlamenta.
Rahoj pozvao Špance da ostanu mirni
Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je danas na mir u poruci na „Tviteru“ postavljenoj samo nekoliko minuta nakon što je katalonski regionalni parlament proglasio nezavisnost od Španije.
„Pozivam sve Špance da ostanu mirni. Vladavina prava će obnoviti legalnost u Kataloniji“, rekao je Rahoj.
Španski parlament uveo direktnu upravu u Kataloniji
Gornji dom španskog parlamenta odobrio je danas Vladi premijera Marijana Rahoja da direktno upravlja Katalonijom, nekoliko minuta nakon što je taj region proglasio nezavisnost.
Očekuje se da će Rahoj sada sazvati sjednicu Vlade radi usvajanja prvih mjera u skladu sa novim ovlaštenjima.
Rahoj je ranije nagovijesto da bi to moglo biti raspuštanje organa vlasti u Kataloniji i preuzimanje direktne kontrole nad regionalnom policijom.
Grupa ANS poziva na „miran otpor“ Madridu
Glavna secesionistička grupa u Kataloniji, Katalonska narodna skupština pozvala je danas državne službenike da ne poštuju naloge Vlade Španije nakon što je Madrid uveo direktnu upravu u regionu.
Nakon proglašenja nezavisnosti u gornjem domu katalonskog parlamenta, španski parlament je ovlastio Vladu Marijana Rahoja da preuzme upravu Katalonijom direktno iz Madrida.
ANC je pozvao službenike Katalonije da odgovore „mirnim otporom“. Tusk: Madrid ostaje naš jedini sagovornik
Deklaracija o nezavisnosti katalonskog parlamenta ne mijenja ništa i EU će sarađivati samo sa centralnom vladom u Madridu, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.
„Za EU to ne mijenja ništa. Španija ostaje naš jedini sagovornik„, napisao je Tusk na „Tviteru“.
Tusk je apelovao da Španija poštuje „silu argumenta, a ne argument sile“.
Evropska komisija bez komentara
Evropska komisija nema novi komentar o Kataloniji nakon što je parlament tog regiona proglasio nezavisnost od Španije, rečeno je Rojtersu u Briselu.
„Nemamo da dodamo ništa onome što je rečeno na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare„, rekla je portparol Komisije Mina Andrejeva.
Ona je na toj konferenciji za novinare ukazala na prethodne komentare predsjednika Komisije Žan-Kloda Junkera, koji je izjavio da je debata o nezavisnosti Katalonije unutrašnja stvar Španije.
RTRS