Novom odlukom Grada Trebinja kazne za nepoštovanje komunalnog reda na području grada su povećane u prosjeku za četiri do pet puta.
Ovakvu odluku usvojili su odbornici Skupštine grada Trebinja na posljednjem zasjedanju.
Prema riječima Janje Ćapin, načelnice Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, najniža kazna za fizička lica koja je do sada bila 70 KM je povećana na 300 KM, a kazne se kreću i do 1.000 KM.
Najmanja kazna za pravna lica je 2.000 KM, a najviša 4.000 KM.




„Građani se najčešće kažnjavaju za bacanje i odlaganje različitog otpada, popravku i pranje automobila na za to nepredviđenim mjestima, ispuštanje ulja iz automobila i drugih vrsta prljavih tečnosti, bacanje smeća u vodotokove i na obale, te ostavljanje predmeta koji mogu uprljati javnu površinu ili povrijediti prolaznike. Kazne su predviđena i za bacanje smeća sa balkona i terasa, te ukoliko se tresu tepisi ili druge prašnjave stvari sa balkona i terasa stambenih objekata“, objašnjava Ćapin za Radio Trebinje.
Kaznu će platiti i vlasnici kućnih ljubimaca ukoliko ne sklone izmet od životinja sa javne površine, vlasnici automobila koja su ostavljena na parkinizima, a nisu u voznom stanju, te oni koji šaraju javne površine različitim crtežima ili tekstovima.
„Pravna lica se kažnjavaju za odlaganje zemlje, građevinskog materijala i drvnog otpada izvan gradilišta, privremnog zauzimanja javne površine ili prekopavanje ovih površina bez dozvola, odnosno ukoliko nakon radova površinu ne vrate u prvobitno stanje“, ističe Ćapin.
Ona dodaje da se i građani kažnjavaju ukoliko neovlašteno prekopavaju javne površine.

Prema novoj odluci o komunalnom redu, ukoliko tresete tepihe sa balkona ili terase kazna je 300 KM, bacanje otpada po ulici je 500 KM, koliko ćete platiti kaznu i ako ne uklonite izmet od kućnog ljubimca sa ulice.
Isti iznos ćete platiti i ukoliko na javnoj površini ostavite automobil koji nije u voznom stanju.
Pravna lica koja nemaju potrebne dozvole za prekopavanje ulica ili drugih javnih površina i nakon radova ne vrate površinu u prvobitno stanje plaćaju od hiljadu do 3 hiljade KM kazne.
Načelnica Odjeljenja za stambeno-komulane poslove Janja Ćapin kaže da se komunalni red manje poštuje u prigradskim naseljima, naročito kada je riječ o divljim i deponijama građevinskog otpada.
„Pojedinci su već kažnjeni i takve deponije su ukonjene“, ističe Ćapin za Radio Trebinje.


Izvor: Radio Trebinje