Obrad Kesić - Foto: RTRS
Republikanci imaju velike šanse da preuzmu vlast u oba doma američkog Kongresa, a mnoge vlade širom svijeta koje uživaju bezrezervnu podršku SAD, uključujući Prištinu i Sarajevo, sada su u strahu da ne ostanu bez nje poslije novembarskih izbora, rekao je politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, koji je i šef predstavništva Republike Srpske u SAD.

Kesić navodi da će SAD, čak i u slučaju pobjede demokrata na izborima za Kongres, morati da počnu da se povlače iz međunarodne politike i da pažnju usmjere na nagomilane domaće probleme, pogotovo ekonomske.

- Pitanje je samo da li će zemlje koje ne uživaju američku podršku uspjeti da prepoznaju trenutak i da li će znati da iskoriste taj prostor za veće ostvarivanje svojih državnih i nacionalnih interesa - kaže Kesić.

On dodaje da je u izbornoj trci za oba doma američkog kongresa momentum apsolutno na strani republikanaca

- Jasno da će republikanci pobijediti u donjem domu, a neizvesno je i u Senatu. Prema najnovijim procjenama, sasvim je moguće da i tamo imaju blagu prednost. To bi značilo potpunu blokadu između Kongresa i Bijele kuće, i dovelo do promjena politike te zemlje, jer bi se umjesto spoljnom politikom više bavila unutrašnjim problemima - smatra Kesić.

On ističe da je raspoloženje američkih birača pod velikim uticajem ekonomije i ekonomskih pitanja, od inflacije do cijene goriva, do velikih teškoća u snabdevanju.

- Pojedinci ne vide perspektivu i razloga za optimizam, a to uvijek ide u korist opozicije. Šokantno je što se to dešava u državama u kojima su demokrate tradicionalno jake kao što su Vašington, Oregon, pa čak i u nekim izbornim jedinicama u Kaliforniji - navodi šef predstavništva Republike Srpske u SAD za Tanjug.

U slučaju pobjede republikanaca u Kongresu, naglašava Kesić, prioritet će biti sadašnja ekonomska kriza, borba između Bijele kuće i Kongresa koji će stalno vršiti pritisak na predsjednika Džoa Bajdena na način kao što su to demokrate radile Trampu.

- Možemo očekivati ozbiljan pokušaj opoziva američkog predsjednika, više istraga po raznim komitetima u Kongresu, a to znači da će administracija morati da pomjeri fokus sa velikih međunarodnih pitanja na unutrašnju politiku i unutrašnje borbe i podjele - ističe Kesić.

To će, kako naglašava, biti veliki izazov za većinu zemalja koje su imale blanko podršku SAD, jer neće moći da grade agresivnu politiku bez podrške kao što su to radile do sada.

- To znači da će problem biti mnogo veći u Sarajevu i Prištini koje su navikle na pomoć SAD za svaki sukob sa Beogradom. Za Srbiju i Republiku Srpsku to znači manji pritisak i otvoren prostor da se lakše pozicioniraju državne i nacionalne politike i da se problemi rješavaju na lokalnom nivou - smatra Kesić.

On vjeruje da će Priština i Sarajevo, u slučaju pobjede republikanaca, preći u defanzivu, da će se truditi da ni po jednom pitanju ne bude napretka, već će jednostavno čekati bolja vremena kada bi ponovo mogli da se stave u centar pažnje Vašingtona.

Kesić odluku Prištine o preregistraciji tablica takođe posmatra u kontekstu novembarskih izbora i ističe kako odavno govori da su Kurtiju i Prištini potrebne krize jer se plaše izbora 8. novembra u SAD.

- Oni znaju da je podrška koju imaju u EU problematična zato što i dalje postoji pet članica EU koje ne priznaju tzv. Kosovo i zato ubrzavaju cijeli taj proces. Pokušavaju to da riješe prije nego što dođu u poziciju da SAD ne budu toliko aktivne da bi izvukli neke važne ustupke i da pokažu da njihova politika daje neki rezultat - ocjenjuje Kesić.

Slično će se, kaže, dogoditi i Ukrajini, jer svi očekuju da će se američka pomoć smanjiti poslije izbora. Ne postoji konsenzus oko pomoći Ukrajini, dodaje i navodi da su demokrate shvatile da njihovi kandidati gube zbog ekonomije i da će zato morati da preuzmu aktivnosti koje barem stvaraju utisak u javnosti da se bore za običnog građanina.

- To znači da neće moći tek tako da prazne kasu za pomoć Ukrajini i da joj šalju veću pomoć nego sada. Bio bi to veliki udarac za Ukrajinu, zato bez tako velike podrške i aktivnosti Vašingtona, upitno je koliko može da se sačuva i jedinstvo Evrope barem što se tiče donošenje formalnih odluka - zaključuje Kesić.