Obrad Kesić - Foto: RTRS
Odluka diplomate iz Njemačke Kristijana Šmita da ospori Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske predstavlja pravno nasilje, rekao je spoljnopolitički komentator Obrad Kesić, ocijenivši da se u Republici Srpskoj traži neko da odigra ulogu kao što je to učinio Vladimir Zelenski u Ukrajini.

- To je kao da neko dođe vama u kuću i kaže da ne pripada vama, nego komšiluku i da je to u skladu sa pravilima koje smo mi postavili. Vi ste vlasnik, imate da je uknjižena kuća, a oni kažu da to nije vaše jer su odlučili da to vama ne pripada. Ovde se vrši pravno nasilje, u smislu da se krije iza legalističkih reči i tumačenja koja ne piju vodu - pojasnio je Kesić za RTS.

On je naveo da Republika Srpska ima međunarodne pravnike koji govore jasno da je sve ovo kršenje Dejtonskog sporazuma, međunarodnog prava i da ne može da opstane, te dodao da za to postoji jedinstvo oko ključnih pitanja u Srpskoj između vlasti i opozicije.

Kesić je ukazao na apsurdnu situaciju da od samog Dejtona Zapad kroz visokog predstavnika i izmišljena izvršna takozvana bonska ovlašćenja i preko jednog komiteta koji je sebi dao ovlašće da postupa iznad Savjeta bezbjednosti UN, pokušava da mijenja Dejtonski sporazum.

- Svaki pokušaj visokog predstavnika od tada ide na štetu entiteta, kantona u FBiH, na štetu srpskog i hrvatskog naroda, sa jačanjem centralne vlasti i pokušajem da se nametne centralizvana BiH koju ni Srbi ni Hrvati ne prihvataju kao moguće rešenje za nacionalne i državne interese - rekao je Kesić.

Napomenuo je da je institucija visokog predstavnika naišla na kritiku EU i Venecijanske komisije i svi znaju da nije u skladu sa vladavinom prava da odlučuje neki stranac koji nema ni međunarodni legitimitet, jer nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN, te dodao da Zapad, kad hoće nešto da nametne, česti krši međunarodno pravo.

- Jednog dana i on će da odgovara, jer nema status da predstavlja Savjet bezbjednosti i UN. U ovom slučaju sve što rade, rade mimo saglasnosti Savjeta bezbednosti - dodao je Kesić.

Beograd je, kaže on, od najveće koristi za Republiku Srpsku, pruža joj ekonomsku i političku podršku.

- Ako Srbija ostane neutralna i bori se za svoje mjesto u okviru globalnog poretka, to je najveća vrijednost koju Republika Srpska može da ima u ovom momentu - rekao je Kesić.