Kineski stručnjaci: Vratiti mjere u Srbiji, ponegdje čak pooštriti

Tim kineskih stručnjaka koji nakon više od dva i po mjeseca pružanja pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona u srijedu naveče napušta Srbiju upozorio je da je virus i dalje tu i da epidemija još nije završena.

Zamjenik načelnika Odjeljenja za infektivne bolesti Lin Binliang rekao je za "RTS" da je najvažnije razumjeti da opasnost i dalje prijeti, da je epidemija ozbiljna i da je virus tu.

"Zbog toga što je došlo do popuštanja mjera, bukvalno su se svi opustili, svima je oslabila pažnja, uključujući i stručne timove za borbu protiv virusa. Za kontrolu epidemije moramo da zadržimo bistru glavu, i budemo i dalje oprezni. Naš savjet je i da tamo gdje se bilježi povećanje možda treba pooštriti mjere, vratiti određene mjere", dodao je Lin.

Zamjenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Peng Zićian je ukazao da najstrože mjere prevencije moraju da važe u zatvorenim prostorima i u ustanovama sa osjetljivom populacijom, tamo gdje je mnogo ljudi na jednom mjestu.

"Studenstki domovi, domovi za stare, bolnice, preduzeća, sve mora da bude pod kontrolom. I dalje je posebno važno da u takvim objektima ne dođe do širenja virusa. Svaku osobu treba provjeriti, i kada se boravi u zatvorenom, ako nema distance - maske bi takođe morale da budu obavezne", zaključio je on.

Kineski stručnjaci stigli su 21. marta sa prvim avionom iz Kine koji je u Srbiju dopremio i neophodnu opremu i zaštitni materijal za borbu protiv virusa korona.

Planirano je da ostanu dvije nedjelje, a ostali su dva i po mjeseca. Obišli su Srbiju od sjevera do juga u želji da na najbolji način sagledaju situaciju i pomognu u borbi protiv korona virusa.