Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da se razmatra mogućnost da se ograniči rad klubova, jer se ispostavilo da je noćni provod najveći izvor zaraze.
Darija Kisić Tepavčević (foto: Betaphoto / Miloš Miškov / DS) -

Ona je navela da među oboljelima od Kovid-19 najviše ima mlađih odraslih osoba.

- Ono o čemu sigurno treba razmisliti i o čemu smo pričali, što će da slijedi u nekom narednom periodu je da se ograniči rad klubova, da bi sse manjili izlasci do jutra. Ovo je nepopularno, ali se mora. To jeste najveći rasadnik infekcije - rekla je Tepavčevićevaza TV Pink.

Ona je navela da je to sada najčešći put prenošenja infekcije i da je posebno opasno ukoliko mlađi ljudi, koji odlaze u noćni provod, žive sa hroničnim bolesnicima ili sa starijim osobama.

- Možemo da napravimo veliku tragediju u kući takvim ponašanjem - naglasila je ona.

Upitana da li može da se desi ponovo uvođenje vanrednog stanja, ona je rekla da je ono bilo neophodno u fazi u kojoj je to urađeno, kako bi se ojačao zdravstveni sistem, a da sada nema potrebe za tim.

- Sada smo ojačali zdravstveni sistem, imamo laboratorijske i kadrovske kapacitete i nadamo se da ih nikada nećemo iskoristiti u punom obimu - navela je ona.

Tepavčevićeva je još jednom ponovila da su efikasne mjere - socijalna distanca, nošenje maski u zatvorenom prostoru i pranje ruku.