Uginuli kitovi (foto: ndtv.com) -
Više od 350 naučnika i konzervatora iz 40 zemalja potpisalo je pismo u kojem pozivaju na globalnu akciju za zaštitu kitova, delfina i pliskavica od izumiranja, jer je više od polovine svih vrsta ugroženo.

Naveli su da su dvije vrste praktično na ivici izumiranja, a čak nisu sigurni i veliki kitovi.

Ubjedljivo najveća prijetnja je slučajno hvatanje u ribolovnoj opremi i mrežama, što godišnje ubije oko 300.000 kitova, delfina i pliskavica.

Oni su posebno ukazali na tešku situaciju kod populacije takozvanih glatkih ili pravih kitova u sjevernom Atlantiku kojih je ostalo samo oko nekoliko stotina jedinki i vakita pliskavica, koji obično boravi u Kalifornijskom zalivu, a možda ih je ostalo još samo 10 jedinki.

Vjeruje se i da je kineski riječni delfin na putu izumiranja. Ovaj delfin je nekada bio čest u vodama rijeke Jangce, a sada se vjeruje da je nestao.

Iako su pogođene populacije u većini dijelova svijeta imale priliku da se oporave od organizovanog lova, sada se suočavaju sa bezbroj prijetnji zbog aktivnosti čovjeka, uključujući zagađenje plastikom, gubitak staništa i hrane, klimatske promjene i sudare sa brodovima.

- Neka ovo bude istorijski trenutak kada razumijevanje da su kitovi u opasnosti pokrene snažan talas djelovanja svih - regulatora, naučnika, političara i javnosti da bi spasili naše okeane - rekao je Mark Simonds sa Univerziteta u Bristolu u Britaniji.

U pismu koje su potpisali eksperti u Britaniji, SAD, Meksiku, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, ukazuje se da se ova teška situacija mogla izbjeći, ali da nedostaje političke volje.

- Ukoliko ne budemo reagovali sada buduće generacije neće moći da vide ova inteligenta, društvena i inspirativna bića - navodi se u pismu više stotina naučnika i aktivista.

"Spasite kitove" bio je poznati slogan sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, što je bio pokret koji je pomogao da se ukine komercijalni lov na kitove, podsjeća Bi-Bi-Si.