Na području Policijske uprave Foča, u januaru ove godine broj krivičnih djela povećan je za 160 odsto (sa 10 na 26) u odnosu na isti mjesec lani, a povećanje je rezultat pojačane aktivnosti policije na otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela prevara i pranje novca, tačnije odnose se na kladioničarske prevare putem interneta.

Na redovnoj konferenciji za medije, načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović rekao je da razmjere ovog krivičnog djela predstavljaju društvenu pojavu, te da iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec policija otkriva i dokumentuje sve više takvih krivičnih djela i izvještaje podnosi nadležnom tužilaštvu.


Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović kaže da rad Policijske uprave opterećuje stalni porast ovakvih krivičnih djela u dužem vremenskom periodu.

On ističe da je ova pojava, koja uz sebe nosi i niz drugih nepoštovanja zakona, prepoznata kao bezbjednosni problem u Foči.

“Statistički podaci pokazuju da je od 2017. godine, od kada se bavimo otkrivanjem ovih krivičnih djela, do danas protivpravna imovinska korist više od 10 miliona maraka, što je veliki problem, a sve je uzročno-posljedično. Uz veliki priliv novca u gradu pojavljuju se i druge stvari, kao što je opojna droga, korištenje skupocjenih vozila i problematično ponašanje uz prekomjernu upotrebu alkohola- jedno vuče drugo”, kaže Tomović.


Od ostalih krivičnih djela u januaru, Tomović je izdvojio paljenje stajskog objekta u opštini Čajniče. Policija je brzo pronašla izvršioce i lišila slobode četiri lica, a u pitanju su migranti.

“U januaru su rasvijetljena tri krivična djela od čega dva iz januara i jedno iz ranijeg perioda. Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih od strane nepoznatog izvršioca je 43 odsto, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti evidentiranih krivičnih djela 86 odsto”, rekao je Tomović.

On je istakao da je, uzimajući u obzir da nije bilo najtežih krivičnih djela, stanje bezbjednosti u januaru na zadovoljavajućem nivou.

Načelnik Odjeljanja policije Voislav Krunić naveo je da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira manji za 47 odsto, a broj saobraćajnih udesa za 24 odsto u odnosu na januar 2022.

U saobraćajnim nezgodama nije bilo smrtno stradalih, a samo jedna je imala za posljedicu teško povrijeđena lica.

Na redovnoj mjesečnoj konferenciji istaknuto je da je Policijska uprava Foča zadržala uzlazni trend u funkcionisanju i da je u izvještajnom periodu uspješno odgovorila na sve bezbjednosne rizike i izazove.

Januar je mjesec praznika, pa je bilo dosta javnih skupova, a najveći je bio koncert Marije Šerifović u Višegradu i svi su protekli u najboljem redu, odnosno bez narušavanja javnog reda i mira, naveli su iz policije.