F243B2B2-29E1-409D-9F59-44AD8DCACB32.jpeg

Na Samitu energetike SET 2024 ove godine, po peti put, okupiće veliki broj eminentnih stručnjaka, naučnika i donosilaca odluka iz oblasti energetike, privrede i industrije

Svoje učešće na sedam panela „Samita energetike u Trebinju“ i u pratećim razgovorima „jedan na jedan“ potvrdili su neki od najeminentnijih stručnjaka u naučnom i poslovnom sektoru.

„Izmeću ostalog, učesnici SET-a moći će da čuju stavove i mišljenja direktora čak sedam elektroprivreda regiona, i to na prvom panelu na temu povezanosti i saradnje elektroprivreda, koji će moderirati profesor dr. Nikola Rajković. Na ovom panelu govoriće i Frančesko Korbo, čelni čovjek Odsjeka Energije Evrope za zapadni Balkan i Hrvatsku, pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj“, istakao je direktor Samita energetike Aleksandar Branković.

Među stručnjacima koji će govoriti o važnim i aktuelnim temama u energetskom sektoru, su i bivši državni sekretar za energetiku Republike Srbije, Jovanka Atanacković, koja je sada državni menadžer za razvoj projekata „CWP energy“, jedne od najvećih svjetskih kompanija koja investira u obnovljive izvore energije.

„Vodeći stručnjaci iz Energetske zajednice Naida Taso i Jasmina Trhulj diskutovaće na temu tržišta električne energije. U Trebinje, između ostalih, dolaze i Julija Sabo iz'Aurora Energy research', Slobodan Latinović iz Erste banke iz Beča, Miloš Mladenović iz konsultantske kuće SEEPEX. Potrudili smo se da iz svake oblasti imamo najbolje stručnjake koji znaju i imaju šta da kažu o određenoj temi“, najavio je Branković.

Na jednom od sedam panela raspravljaće se i o sajber-sigurnosti, gdje će poseban gost biti Dragan Davidović, direktor kompanije „Kasperski“ za istočnu Evropu, vodeće kompanije u obalsti sajber-sigurnosti na globalnom novou.

Jedna od tema biće i gasifikacija i izgradnja gasnih elektrana, uz učešće Timura Kiseljeva iz„Gazprom Energo Holdinga“, Milana Terzića iz „MET grupe“ i Aleksandara Ivankovića iz „Optima grupe“, a o prozjumerima i zakonskim rješenjima i upravljanju solarnim elektranama govoriće ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić, stručnjak za upravljanje obnovljivim izvorima energije Željko Marković te vlasnik kompanije ETMAX Siniša Maksimović.

Peti Samit energetike u Trebinju biće održan od 20. do 22. marta, a očekuje se prisustvo oko hiljadu učesnika i gostiju, a u tom period naš grad će biti centar regiona, kada je u pitanju energetika.