2B5320F0-8C53-42D3-A77E-D9D051336C26.jpeg
Amabasada Njemačke objavila je prije nekoliko dana zvanično saopštenje u kome se navodi da je Vlada Njemačke odlučila da obustavi u Republici Srpskoj četiri infrastrukturna projekta, vrijedna 105 miliona eura, zbog kako naovode nastavka secesionističke politike vlasti Republike Srpske. Riječ je, između ostalih, o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, te vjetroparka Hrgud.
37AD4AEF-A13A-4442-959C-E1AD9389A67E.jpeg
Postavlja se pitanje da li će ovi projekti biti nastavljani i ko će ih preuzeti?
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je da Republika Srpska neće odustati, te da će svi projekti biti ponuđeni Kini i samim tim će "Simensove" mašine biti zamijenjene kineskim. Dodao je da je prije Njemačke, Kina bila zainteresovana za vjetropark Hrgud, te da sada žali što to tada nisu realizovali sa Kinezima.
581C0EB3-C7F4-46B5-8144-E4FF78F438CB.jpeg
Za razliku od zvaničnog saopštenja iz Ambasade Njemačke u kojem se navodi da su projekti obustavljeni zbog "secesionističke politike", Dodik tvrdi da je sve urađeno jer njemačke kompanije više nemaju interesa da realizuju te projekte.
"Prije korone smo potpisali projekat vjetroelektrane Hrgud, a nakon korone, sa porastom cijena, naravno da je taj projekat skuplji. Nijemci više nisu imali finansijskog interesa, a nisu ni mogli da prošire ugovor", rekao je Dodik.
Dodik je naglasio da je Njemačka moćna i da može zaustaviti mnoge projekte, ali da se onda postavlja pitanje šta je svrha EU.
0D73FDC1-9DA7-475C-8361-42E832B3E6F0.jpeg
Radovan Grdinić direktor Direkcije za implementaciju projekata u Elektroprivredi Republike Srpske kaže da je Elektroprivreda izvršavala sve svoje obaveze na vrijeme te da se radi o političkom potezu Njemačkih vlasti. Grdinić dodaje da projekti neće biti obustavljeni, te da će biti pronađeni novi kreditori, investitori ili neku drugi model finansiranja uz vlastito učešće.
Šta će biti sa projektom rehabilitacije Hidroelekrane Trebinje jedan? Odgovor smo potražili od direktora ovoga preduzeća, Gordana Mišeljića.
93037617-1032-4C91-A8E2-37F918C4AF46.jpeg
“Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" realizovaće projekat revitalizacije Hidroelektrane Trebinje jedan iz vlastitih sredstava ili kredita, rekao je Mišeljić.
Mišeljić je objasnio da budući partner mogu da budu kineske kompanije i da će šansu dobiti onaj ko bude zainteresovan za taj posao.
On je istakao da je odluka njemačke Vlade politička, s obzirom na to da je decidno navedeno da se projekti koji su najavljeni u Federaciji BiH neće biti prekinuti.
"Prekinute su dvije faze revitalizacije Hidroelektrane Trebinje jedan. Prva je vrijednosti 10 miliona evra, a druga je trebala da bude ugovorena u vrijednosti od 25 miliona evra", rekao je Mišeljić.
Poruka iz Republike Srpske je jasna, idemo u realizaciju prijekata sa ili bez Njemačke.