F243B2B2-29E1-409D-9F59-44AD8DCACB32.jpeg
U Trebinju danas počinje četvrti Samit energetike  "SET Trebinje 2023", koji pod sloganom "Energetska stabilnost zapadnog Balkana", organizuju "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i preduzeće "SET Trebinje".
 
 
Za Samit energetike u Trebinju prijavilo se 720 učesnika, a sve je spremno za početak ovog skupa koji će otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je za Trebinje Danas direktor SET-a Aleksandar Branković.
 
 
Otvaranje je planirano za 12 časova, a otvaranju će prisustvovati ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, kao i predstavnici ministarstava i elektroprivreda iz regiona.
 
 
Odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti, učesnici Samita će tokom tri dana skupa imati priliku da čuju od gotovo 40 vodećih lidera u elektroindustriji iz zemalja regiona, koji učestvuju na osam odvojenih panela.
 
 
Jedan od učesnika samita je kompanija ETMAX koja je lider u oblasti obnovljivih izvora u regionu. ETMAX u Nevesinju razvija solarni park snage 500MW koji je trenutno jedan od najvećih projekata ovog tipa u Evropi.
 
 
Direktor Siniša Maksimović nam je rekao da je ETMAX od samoga početka uzeo aktivno učešće na samitu, te da je ovaj događaj postao prepoznatljiv, kao jedan od najvažnijih događaja ovog formata u regionu.
 
 
,,Samit energetike u Trebinju ima važnu ulogu u energetiskoj traniziciji naše zemlje. Od dinamike razvoja energetskog sektora u okviru eneretske tranzicije zavisiće i naša energetska stabilnost u narednom periodu, zato dešavanja ovog formata trebaju da daju smjernice za projektovanje energetske budućnosti.”- objašnjava Maksimović.
 
D7E77845-3ECD-4C86-BF17-2E499E23B311.jpeg
 
Kako su za Trebinje Danas najavili organizatori, na svečanoj ceremoniji otvaranja samita trebalo bi da se obrate predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović i direktor "Elektromreže Srbije" Jelena Matejić.
 
 
Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u državama regiona u ovoj oblasti sa direktivama EU, energetskom politikom i procesom integracije.
 
 
Ovo je samo potvrda da će  ,,SET Trebinje 2023’’ na jednom mjestu okupiti gotovo sve najznačajnije kompanije iz energetskog sektora regiona, što će biti i idealno mjesto za ostvarivanje novih poslovnih partnerstava i prezentacije proizvoda i dostignuća.
 
 
SET će se održavati do 24. marta u Kulturnom centru Trebinje, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.