A5C88D6D-35A2-4C5E-9BEE-D4900C794797.jpeg
U Trebinju danas počinje 5. Samit energetike, vodeći regionalni skup koji okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti proizvodnje i prenosa energije, održivosti, tržišta i energetske tranzicije.

Direktor SET- a Aleksandar Branković kaže da su najavljeni učesnici iz 11 zemalja i oboreni svi rekordi po broju zainteresovanih i prijavljenih.

„Prijavljena su 784 učesnika i 184 kompanije. To je impozantan broj koji potvrđuje da je SET zauzeo lidersku poziciju u regionu kada je riječ o poslovnim događajima iz oblasti energetike“,kaže Branković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, otvoriće danas svečano 5. Samit energetike, čemu će prisustvovati i Luka Petrović generalni direktor MHERS, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi RS, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Adebayo Babajide, zamjenik šefa delegacije EU u BiH.

Samit energetike okupiće ove sedmice u Trebinju investitore iz Kine, Njemačke, Austrije, Mađarske, Turske, što je dobra prilika da se upoznaju sa domaćim potencijalima.

Ovogodišnji SET-u dat slogan jeste po najvažnijoj temi kojom će samit i započeti – „Energetska povezanost Zapadnog Balkana“.

Aleksandar Branković, ističe da učesnike očekuju tri razgovora jedan na jedan i sedam panel diskusija koje će voditi eminentni stručnjaci iz regiona, ističući da je ove godine uvedena jedna novost na SET-u.

„U petak ćemo od 12 časova pustiti sve zainteresovane ljude koji nisu akreditovani da uđu i čuju panel na temu solarnih elektrana na krovovima kuća, da ljudi vide kako to funkcioniše u praksi i iz prve ruke upoznaju sa svim“, rekao je Branković.

Peti samit energetike u Trebinju, koji će biti održan od srijede do petka, 20. do 22. marta, okupiće najeminentnije stručnjake iz oblasti energetike.