Prema trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nije neophodno uspostavljenje specijalizovanih ili referentnih bolnica za liječenje pacijenata kod kojih postoji sumnja ili koji su oboljeli od korona virusa.

Međutim, kako kažu u Institutu za javno zdravstvo RS, svaka zemlja može samostalno donijeti odluku o liječenju pacijenata u takvim bolnicama ukoliko smatra da postoji vjerovatnoća da će se na taj način bolje brinuti o pacijentima.

– Bez obzira u kojoj zdravstvenoj ustanovi/bolnici se pacijent nalazi na liječenju, obaveza te ustanove jeste da se pridržava preporuka SZO za liječenje pacijenata kod kojih postoji sumnja ili koji imaju potvrđenu infekciju virusom SARS-CoV-2 – kaže Jela Aćimović epidemiolog u Instititu za javno zdravstvo RS.

Takođe, pacijenti kod kojih postoji sumnja da su zaraženi korona virusom ili kod kojih je potvrđeno obolijevanje, a koji imaju blage simptome bolesti, ne treba da budu na bolničkom liječenju.

– Pacijenti koji imaju blage simptome bolesti kao što su niska temperatura, kašalj, malaksalost, curenje iz nosa, grlobolja, a kod kojih nisu razvijeni simptomi kao što su otežano disanje, ubrzano disanje, pojačano ispljuvavanje i stomačni problemi, ne moraju nužno biti hospitalizovani. Na bolničko liječenje se upućuju pacijenti kod kojih postoje izraženi teži simptomi i indikacije za kliničko pogoršanje bolesti. Pacijenti koji se upućuju na kućno liječenje dobijaju informacije da se jave nadležnom ljekaru u slučaju pogoršanja bolesti – kaže Aćimovićeva.