U narednoj školskoj godini biće obezbijeđeni besplatni udžbenici za oko 19.000 učenika prvih i drugih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj. Udžbenike će dobiti i učenici iz višečlanih porodica kao i najbolji učenici republičkih takmičenja.Kupovina udžbenika.jpg

Za oko 9.300 učenika prvih razreda i oko 9.700 drugih razreda osnovinih škola u školskoj 2019/2020. godini biće obezbijeđeni besplatni udžbenici. Za tu namjenu biće izdvojeno blizu milion maraka. Prvi put biće dodijeljeni i udžbenici za 225 osnovaca i 178 srednjoškolaca koji su bili pobijednici na republičkim takmičenjima.

- Za učenike prvih razreda to je udžbenik "Prva knjiga", a za učenike drugih razreda nabavljamo komplet knjiga za predstojeću školsku godinu - ističe Branka Rogač, portparolka ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Za odlične učenike iz višečlanih porodica takođe će biti obezbijeđeni besplatni udžbenici. Za porodice sa četiri i više djece ovo, kažu, predstavlja veliku pomoć.

- To je zaista velika stavka u skormnim budžetima, naujmanje 100 maraka po učeniku, a zamislite porodice koje imaju više učenika - poručio je Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica "Četiri plus" Banjaluka.

Za ovu namjenu Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbijediće 200.000 maraka. Škole su dužne da obezbijede spisak učenika koji će biti proslijeđen Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

- U školama će roditelji preuzeti udžbenike za te đake, potpisati i ovjeriće im direktor čime će potvrditi da su to učenici koji treba da dobiju udžbenike - pojašnjava Mirela Vujatović, potparolka ministarstva porodice omladine i sporta Republike Srpske.

Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske ističe da će prava informacija o konačnom broju vrlo brzo biti poznata.

- Konačan broj još je uvijek nepoznat, jer spiskovi svakodnevnu pristižu, ali i to će vrlo brzo biti prezentovano javnosti - naglasio je Ristović.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od školske 2007/2008. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole.