Električna energija - Foto: RTRS
Svima koji posjeduju vikendicu, kuću na selu ili stan u kojem rijetko borave, novom odlukom Regulatorne komisije za energetiku omogućeno je da jednom godišnje besplatno odjave i prijave taj objekat sa mreže i time ostvare uštede. Vlasnici takvih objekata, nakon prvog januara i povećanja cijene mrežarine dobili su značajno veće račune za struju.

Imate kuću na selu, vikendicu ili stan u kojem ne trošite niti jedan kilovat, a račun za struju je veći? Niste sami.

Svi vlasnici objekata u kojima se rijetko boravi osjetili su ovu promjenu. Dražen Prešić ima vikendicu kod Doboja i kaže da mu je račun bio od 12-15 KM, a sada je 35 KM.

Sada je vlasnicima kuća i stanova u kojima se ne boravi stalno, omogućeno da jednom u 12 mjeseci besplatno odjave i prijave objekat sa mreže. To mogu da urade tako što će otići u distribuciju, podnijeti zahtjev i to obavljaju jednom godišnje, besplatno.

Zahvaljujući ovakvoj mjeri, mogu se ostvariti značajne uštede. Ova opcija odgovara onima koji duži vremenski period nikako ne borave, odnosno ne troše struju u tim objekatima. Drugima ipak , ne.

Vlasnici imaju pravo da više puta godišnje traže odjavu, ali samo jednom besplatno, a ostale moraju da plate. Regulatorna komisija omogućila je i vlasnicima zanatskih radnji, malim kancelarijama, vjerskim objektima i sličnim potrošačima iz grupe "ostala potrošnja" kojima se obračunska snaga ne utvrćuje mjerenjem, a troše veoma malo struje, da pređu u tarifnu grupu 1 i tako ostavre uštede.

Naravno, prije toga treba da se konsultuju u nadežnom distributivnom preduzeću o opcijama i vide da li im ova mogućnost odgovara ili ne.