trebinje-korona.jpg

Gradonačelnik Trebinja i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Mirko Ćurić rekao je danas za Radio Trebinje da i pored 102 novozaražena Trebinjca nema mjesta panici jer će svi oboljeli od virusa korona dobiti pravovremenu medicinsku zaštitu te da medicinskog osoblja i opreme u Bolnici Trebinje i Domu zdravlja ima dovoljno.

„Štab za vanredne situacije Grada Trebinja za sada neće donositi nove mjere jer nama nije cilj da kažnjavamo naše građane već da štitimo njihovo zdravlje, ali i da sačuvamo privredu i radna mjesta. U toku su pripreme objekta Doma učenika za potrebe kovid bolnice, sa 197 ležajeva, kako bi se obezbijedio dodatni smještaj za zaražena lica iz našeg grada i istočne Hercegovine“, rekao je Ćurić, apelujući na građane Trebinja da se odgovorno ponašaju, u skladu sa epidemiološkim preporukama.

Nemamo ništa od apela- u to smo se uvjerili. Samo prije nekoliko dana krsne slave su se slavile kao u najbolje vrijeme- bez poštovanja bilo koje od preporučenih mjera.

Osim toga svadbe su u gradu na nekim mjestima ( a znamo i gdje) organizovane kao i u doba prije korone.

Ugostiteljski objekti ( većina) ne poštuju niti jednu od mjera .

Zaposleni u preduzećima uglavnom se ne obaziru na epidemiološke preporuke.

Politički skupovi su takođe pokazali da je važnija politika od zdravlja.

I tako bi se moglo nabrajati u nedogled...

Gdje su tu nadležni organi? Nadležne inspekcije?

Zašto „zatvaraju oči“ pred onim što svi vidimo? Iz neke lične koristi ili...

Ljudi se razboljevaju, umiru...Bolnički kapaciteti su uglavnom okrenuti ka onima koji su zaraženi virusom korona. Šta ćemo ako budemo imali druge zdravstvene probleme? Gdje ćemo onda?

Svako u Trebinju ima svoju odgovornost za ovu situaciju. Ono što konačno treba da shvatimo jeste da ovaj virus ne bira ni pol ni godine niti imovinski karton ili „debljinu“ novčanika.

Ukoliko svi ne shvatimo da virus „postoji“ i da, poštovanjem mjera, možemo, makar da pokušamo da spriječimo širenje zaraze, epidemiološki problem će eksalirati u našem gradu.

A nadležne inspekcije konačno treba da shvate šta je njihov primarni zadatak.