Za 25 dana aprila poginulo je više ljudi u saobraćajnim nesrećama na drumovima u Republici Srpskoj nego u prva tri mjeseca ove godine.

Po podacima Zavoda za statistiku RS, u prvom tromjesečju ove godine poginulo je 13 osoba u saobraćajnim nesrećama, dok je MUP RS 25. aprila saopštio da je do tada ukupno smrtno stradalo 29 ljudi. Dakle, u 25 dana aprila je poginulo 16 osoba u saobraćajkama.

– Stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja značajno je pogoršano u aprilu ove godine, jer je u saobraćajnim nezgodama na putevima Republike Srpske u ovoj godini do sada smrtno stradalo 29 ljudi, što je za devet više nego u istom periodu prošle godine – saopšteno je iz MUP RS.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izdao je nalog za pojačane aktivnosti policije u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima, uz zahtjev da se u te aktivnosti uključe i drugi nadležni organi i institucije – inspekcija, komunalna policija, javno preduzeće “Putevi RS”, Auto-moto savez RS, lokalne zajednice i ostali.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske podsjećaju da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda brzina, alkohol, te korištenje mobilnog telefona i psihoaktivnih supstanci.

Zamjenik direktora ove Agencije, Milija Radović, navodi da su u oblasti bezbjednosti u saobraćaju potrebne aktivnosti na edukaciji djece od predškolskog uzrasta do završnih razreda srednje škole, sa akcentom na masovnost i obuhvat od najmanje 70 odsto generacije. On je naglasio da je potrebno realizovati edukaciju i ostalih starosnih grupa, naročito 65 plus.

– Osim uticaja na ponašanje učesnika u saobraćaju, potrebno je intenzivirati aktivnosti na unapređenju bezbjednosti puteva i identifikaciji i sanaciji opasnih mjesta – naglasio je Radović.