Crna Gora - Foto: RTRS

Analitičari su saglasni da je drugi krug izvjestan i kao favorite vide sadašnjeg šefa crnogorske države i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića.

Pred predsjedničke izbore koji su u Crnoj Gori zakazani za 19. mart, situacija u tamošnjem društvu takva da je moguće da će biti drugog kruga izbora, smatra politička analitičarka Daliborka Uljarević.

- Trenutno se čini se izvjesnim da su Milo Đukanović i Andrija Mandić kandidati za drugi krug, predstavljajući dva pola crnogorskog društva - objašnjava Uljarević.

Navodi da je Crna Gora u političkoj krizi, koja je počela i prije parlamentarnih izbora 2020. godine.

- Na žalost, ti izbori nisu donijeli rješenja na neka do tada otvorena pitanja, a u međuvremenu su se otvorila i nova. Dvije vlade su u dvije godine izgubile povjerenje u Skupštini, a posljednja je u tehničkom mandatu već duplo duže nego što je bila u redovnom i faktički nema legitimitet za brojne odluke koje donosi - kaže ona.

Tome treba dodati i zakočen proces evropskih integracija, uz napomenu da građani sa mnogo nade gledaju u EU vjerujući da će se problemi rješiti članstvom u EU.

Kaže da izbori mogu značajno odrediti i vanredne parlamentarne izbore koji se očekujemo u prvoj polovini ove godine. Takođe, izbori će odrediti i dalji spoljno-politički kurs Crne Gore.

Objašnjava da treba imati u vidu da su Andrija Mandić i koalicija koju on zastupa bili protiv članstva Crne Gore u NATO, da u tom bloku potoji rastući evroskepticizam i da je njegov odnos i onih subjekata koji ga podržavaju prema Vladimiru Putinu bitno drugačiji od onog koji su zauzeli lideri demokratskih zapadnih država.

Uljarević kaže da ukoliko pobijedi Đukanović to će biti jedan od najdugovječnijih vladara u modernoj istoriji, jer bi sa tim mandatom ubilježio 37 godina vlasti.

- Njegova pobjeda bi dala ogroman impuls DPS-u za parlamentarne izbore, posebno jer su dvije posljednje vlade ozbiljno podbacile. To bi bio i veliki poraz novih vlasti - ocijenila je Uljarević.

Istoričar Aleksandar Raković smatra da će na predsjedničkim izborima u drugi krug ući dva kandidata.

- Andrija Mandić i Milo Đukanović najverovatnije će ući u drugi krug. Vrlo je važno da se ostali kandidati Bečić, Mandić i Milatović i svi koji su protiv Đukanovića dogovore i potpišu neki sporazum da će podržati jedan drugog u drugom krugu ko god da uđe u taj drugi krug - rekao je Raković.

Dodao je da je mišljenja da će od svih Đukanovićevih protivkandidata ipak do drugog kruga stići Mandić.

- Ali ko god da bude bio, važno je da oni jedni druge obavežu da će pozvati svoje glasače da glasaju za onog ko je protiv Đukanovića. I to je garant njihove pobjede, a debakla Đukanovića. To bi bio njegov konačni kraj. Za to je potrebno da ostali kandidati odbace lične sujete i da Mandić, Milatović i Bečić nađu način da se napravi sporazum i da se Đukanović razbije u drugom krugu - kazao je Raković.

Građani Crne Gore za dvije nedjelje glasaju za novog šefa države u prvom krugu izbora. Oni koji izađu na glasanje biraće između aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića i lidera stranaka koje su 2020. smijenile sa vlasti njegov DPS.

Pored favorita Đukanovića i Mandića, snagu na biralištima odmjeriće i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, kao i Jakov Milatović iz novog pokreta Evropa sad, Aleksa Bečić, predsjednik stranke Demokratska Crna Gora. Među kandidatima je i jedna žena, poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković.

Ukoliko u prvom krugu neki od kandidata ne odnese ubjedljivu pobjedu, dva najbolja sa najvećom podrškom birača, odmjeriće snage u drugom izbornom krugu, koji bi u tom slučaju bio održan 2. aprila.

Đukanovićev DPS je poslije 30 godina vlasti poražen na parlamentarnim izborima 2020. godine, a izgubio je vlast u većini crnogorskih opština, od kojih je po mišljenju mnogih najvažniji gubitak vlasti u Podgorici.

To je još jedan od razloga zbog koga se predstojeći izbori smatraju neizvjesnim, ali i presudnim za dalju političku sudbinu Crne Gore.

Mandat predsjednika traje pet godina. Da bi kandidat pobijedio u prvom krugu, potrebno je da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih birača.