4B427BE7-AA2C-40DF-BAC8-6E37EC91261D.jpeg


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas će organizovati svečani prijem u Zalužanima povodom 9. januara, Dana Republike Srpske za policijske službenike koji su iskazali visok stepen profesionalnosti i požrtvovanosti u spašavanju ljudskih života.

Iz MUP-a su naveli kojih 36 policijskih službenika iz cijele Republike Srpske su tokom obavljanja svojih poslova i zadataka pokazali posebnu humanost:

ŽANDARMERIJA GASILA POŽAR

Risto Ivanović, Igor Lončarević, Njegoš Ćirković, Njegoš Zelić i Bojan Dragić, policijski službenici Jedinice žandarmerije Zvornik učestvovali su u gašenju požara u novogodišnjoj noći, 1. januara 2022. godine oko 2.50 časova.

Oni su u ulici Svetog Save vidjeli vatrogasno vozilo pod rotacijom i krenuli za njim.

Dolaskom na lice mjesta, uočen je požar iz jednog od stanova, nakon čega su se pripadnici žandarmerije priključili vatrogascima u gašenju nastalog požara, ali i evakuaciji stanovnika zgrade koja zahvaćena požarom.

"Tom prilikom isti su rizikujući sopstvene živote i zdravlje, bez ikakve zaštitne opreme i bez oklijevanja, ušli u zgradu zahvaćenu gustim dimom i razbuktalim požarom te brzim i požrtvovanim timskim radom, uspjeli spasiti više lica od sigurne smrti. U ovom požaru nažalost, dva lica su smrtno stradala a sedam lica je povrijeđeno“, stoji u saopštenju MUP-a.

POLICAJCI IZ BANjALUKE I ČELINCA SPASILI ŽENU IZ KORITA VRBANjE

Radislav Glamočak i Radiša Stokanić, policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka, Dalibor Kostrešević i Nikola Knežević, policijski službenici u Policijskoj stanici Čelinac su 31. decembra 2022. godine, vraćajući se iz noćne smjene, policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka, Radislav Glamočak i Radiša Stokanić su u koritu rijeke Vrbanje, kod Čelinca u vodi uočili automobil koji je sletio sa puta. Po zaustavljanju vozila, čuli su dozivanje u pomoć.

"Odmah su o navedenom obavijestili dežurnu službu Policijske stanice Čelinac, a policijski službenici Dalibor Kostrešević i Nikola Knežević su odmah pozvali Vatrogasnu jedinicu Čelinac i Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Čelinac. Zajedničkim snagama policijskih službenika, vatrogasaca i medicinskih radnika iz vozila je izvučena žena koja je cijelu noć provela u vodi, zaglavljena u vozilu“, naveli su iz MUP-a.

POLICAJAC IZ BIJELjINE POMAGAO U TURSKOJ

Armin Hamidović, policijski službenik Policijske stanice Bijeljina 1 koji je član Gorske službe spašavanja, posebnu hrabrost i humanost pokazao je učestvovanjem u spasilačkoj misiji kao član tima Republike Srpske u Turskoj, pomažući ugroženog stanovništvu nakon razornog zemljotresa.

SPASILI MOMKA IZ SAVE

Zoran Šmitran i Đorđe Đurđević, policijski službenici Policijske stanice Gradiška, Dževad Kosić i Slaviša Šinik, policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gradiška su 6. aprila ove godine, svojom hrabrošću i profesionalnim zalaganjem spasili lice iz rijeke Save u Gradišci.

"Naime, Policijskoj stanici Gradiška je tog dana oko 17.50 časova je prijavljeno da dvadesetjednogodišnjak u neposrednoj blizini zdravstvene ustanove, trči ka rijeci Savi i ulazi u vodu. Imenovani policijski službenici Policijske uprave Gradiška su brzom intervencijom pronašli lice i izvukli ga iz vode, nakon čega je isti prebačen u Službu hitne pomoći na dalje zbrinjavanje“, stoji u saopštenju.

POLICAJCI EVAKUISALI RADNIKE

Darko Spasojević, inspektor u Odsjeku za eksplozivne materije i poslove ZOP-a PU Bijeljina i Slobodan Đurđić, policijski službenik Policijske stanice Bijeljina 1 su 9. aprila godine tokom požara koji je zahvatio jednu firmu u Bijeljini, evakuisali radnike koji su se zatekli u pogonu, te su, dok je dim kuljao iz pogona, probudili i spasili majku vlasnika firme, koja je spavala u kući koja se nalazi uz samu fabriku.

SPRIJEČILI MUŠKARCA DA SKOČI SA MOSTA

Nebojša Topalović, policijski službenik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka i Aleksandar Borojević, policijski službenik Policijske stanice Banjaluka - Centar su 13. maja ove godine oko 00.45 časova, od strane dežurnog šefa smjene upućeni ka Gradskom mostu a po prijavi građana da nepoznato lice želi da skoči u vodu sa mosta.

"Dolaskom na lice mjesta policijski službenici su zatekli muškarca koji je stajao na ogradi na mostu, držeći se rukom za lampion. Iako navedeno lice nije htjelo da sarađuje sa policijom, prijeteći da će skočiti, policijski službenici uspjeli da dovoljno priđu i da ga sa ograde povuku nazad na trotoar“, naveli su iz MUP-a.

SPASILI ŽENU KOJA SE IZGUBILA U ŠUMI

Miroslav Nedić, pomoćnik komandira Policijske stanice Banjaluka Lazarevo i Njegoš Đekanović, policijski službenik Policijske stanice Banjaluka Lazarevo su 2. juna ove godine pronašli stariju žensku osobu koja je oko 15 časova tog dana telefon prijavila policiji da se izgubila u šumi u okolini banjalučkog naselja Priječani.

"Nakon tri sata aktivne pretrage terena u kojoj su učestvovali pripadnici više organizacionih jedinica MUP-a, imenovani policijski službenici su pronašli staricu“, naveli su iz MUP-a.

SPASILI ŽENU SA IVICE OGRADE MOSTA

Aleksandar Čavić i Nemanja Graorac, policijski službenici Policijske stanice Banjaluka - Obilićevo su 16. juna ove godine obavljajući redovne poslove i zadatke u mobilnoj patroli, prilikom obilaska, oko 20.15 časova, na Gradskom mostu uočili nepoznato žensko lice kako sjedi na ivici ograde mosta licem okrenuta prema rijeci Vrbas jasno odajući sumnju da ima namjeru da skoči u rijeku.

"Policijski službenici prišli su u neposrednu blizinu žene i uspostavili kominikaciju sa istom. Nakon nekoliko minuta pregovora sa istom, policajci su naglo uhvatili lice a potom je povukli unazad i na taj način skinuli je sa ograde mosta“, stoji u saopštenju.

UHAPSILI OSUMNjIČENOG ZA UBISTVO

Na Slobodana Sarafijanovića, policijskog službenika Policijske stanice Doboj 2 je policajac heroj zbog učešća u hapšenju osumnjičenog za ubistvo.

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 2 su 9. jula ove godine uhapsili lice sa područja grada Doboja, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo "Ubistvo u pokušaju“.

"Policijski službenici su postupali po prijavi da se u dvorištu vlasništvo jednog lica čuje njegov komšija, te da isti najvjerovatnije priča sam sa sobom i da se komšije plaše za svoju bezbjednost, s obzirom da je isti lovac i da posjeduje vatreno oružje. Dolaskom na lice mjesta navedeno lice je ispalilo hitac u pravcu policijskog službenika Slobodana Sarafijanovića. Tokom ove intervencije policijski službenik nije povrijeđen, a na gornjem dijelu uniforme je vidljivo više oštećenja koja su nastala od projektila vatrenog oružja“, navedeno je u saopštenju.

SPASILI ŽENU SA PJEŠAČKOG MOSTA KOD SPLAVA

Dejan Maksimović i Srđan Vučkovac, policijski službenici Policijske stanice Prijedor 1 su policajci heroji koji su učestvovali u spašavanju žene koja je 15. septembra ove godine oko 20.20 časova u Prijedoru na pješačkom mostu kod splava u Prijedoru htjela da skoči u rijeku.

"Intervencijom policijskih službenika, na improvizovanom nosaču mosta, ispod ograde, zatečeno je žensko lice koje u namjeri da skoči sprečava građanin držeći je za ruku. Brzom reakcijom policijski službenici su spriječili lice u namjeri da skoči, te isto izvukli na bezbjednu lokaciju“, navedeno je iz MUP-a.

INSPEKTOR SPASIO ŽIVOT TAKMIČARKI

Mladen Vuković, inspektor za Kriminalistiku u Srednjoj školi unutrašnjih poslova je džudo sudija na prvenstvu Balkana koje je održano dana 23.9.2023. godine, blagovremenom reakcijom i reanimacijom spasio život mladoj takmičarki iz Albanije koja je usred zahvata na tatamiju ostala bez znakova života.

U PROVALIJI NA ZELENGORI PRONAŠLI TEŠKO POVRIJEĐENO LICE

Srđan Kulić i Marko Vasiljević, policijski službenici Policijske stanice Kalinovik su 24. septembra ove godine upućeni na lokalitet Zelengore radi pronalaska dva lica, za koje je postojala informacija da su poslednji put viđeni na lokalitetu Zelengore dva dana prije u večernjim satima.

"Nakon detaljne pretrage terena koja je bila izuzetno zahtjevna i naporna zbog nepristupačnosti terena, spoljnih vremenskih faktora, pokrivenosti signalom mrežne telefonije, pored regionalnog puta Jažići - Zelengora - Čemerno na planini Zelengora uočili registarsku oznaku vozila. Nakon dalje pretrage terena u provaliji (koja je dubine preko 100 metara), prvo su ispod puta zatekli beživotno tijelo jednog lica, a nakon toga nešto niže i drugo lice koje je bilo teško povrijeđeno. S obzirom da se radi o nepristupačnom terenu, samo izvlačenje povrijeđenog iz provalije izvršili su sa policijski službenici Policijske uprave Foča sa pripadnicima Spasilačke službe 'Wolf' iz Foče“, stoji u saopštenju.

SPASILI DJEVOJČICU U BLIZINI SPLAVA

Stefan Ćorić i Miladin Stojančić, policijski službenici Policijske stanice Prijedor 1 i Stefan Jović, pripravniku 25 klase Policijske akademije, raspoređenog u Policijsku stanicu Prijedor 1 su učestvovali 21. novembra ove godine oko 10.25 časova u spašavanju mlađe ženske osobe u blizini splava u Prijedoru sa obale rijeke Sane koja je ušla u vodu.

"Brzom intervencijom patrole u sastavu imenovanih policijskih službenika i ulaskom u vodu Ćorića i Stojančića, spriječeno je da se izgubi još jedan mladi život. Izvukli su lice na obalu, a naknadno je utvrđeno da se radi o maloljetnoj djevojčici“, naveli su iz MUP-a.

SPRIJEČILI ŽENU DA SKOČI SA MOSTA

Miroslav Mišić i Kristian Jović, policijski službenici Policijske stanice Doboj 2 SU 19.12.2023. godine postupili po prijavi da jedno lice želi da skoči sa mosta u rijeku Spreču. Dolaskom na lice mjesta, uočili su da lice skače u rijeku, te brzom reakcijom ušli u rijeku i izvukli lice iz vode.

INSPEKTOR-HUMANITARAC

Mladen Petrušić, inspektor kriminalističke policije Policijske stanice Kotor Varoš za organizovanje više socijalno- humanitarnih aktivnosti, aktivnosti organizovanja akcija dobrovoljnog davanja krvi na području Opštine Kotor Varoš, aktivnosti oko organizovanja disiminacije i poznavanja međunarodnog pokreta Crvenog krsta i crvenog polumjeseca, obuke prve pomoći podmlatka i omladine, organizovanje kampa za obuku podmladka i omladine gdje se vrši obuka za kompletan djelokrug rada i djelovanja Crvenog krsta.

Petrušić je i član višenamjenske terenske ekipe za djelovanje u poplavama i katastrofama Opštinskog odbora Crvenog krsta, kako na području svoje lokalne zajednice tako i na području Republike Srpske.

VIŠESTRUKI DOBROVOLjNI DAVAOCI KRVI

Dragan Krasić, vođa bezbjednosnog sektora Policijske stanice Laktaši je višestruki dobrovoljni davalac krvi, te je isti do sada darovao krv 41 put, dugogodišnji aktivan član Crvenog krsta Prnjavor i društva dobrovoljnih davalaca Laktaši.

Miloš Radulović, policijski službenik Policijske stanice Kozarska Dubica je učestvujući u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, krv darovao čak 48 puta, pokazujući na taj način nesebičnost i humanost.

Aleksandar Mijatović, vođa grupe u "A“ timu Specijalne antiterorističke jedinice je u sklopu organizovanih akcija od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i mimo njih, 37 puta dobrovoljno dao krv.