U Republici Srpskoj veliki broj preduzeća, istanova i domaćinstava ne izmiruje redovne obaveze za utrošenu električnu energiju. Tome u prilog idu i višegodišnji milionski dugovi.


Distributivna elektropreduzeća nastoje da pronađu efikasan način da riješe probleme sa neredovnim platišama, međutim, nenaplaćena potraživanja već godinama ne uspijevaju da eliminišu, što im u velikoj mjeri otežava poslovanje.


Tako je banjalučka “Elektrokrajina” na kraju prošle godine od kupaca potraživala 78,1 milion maraka, što je, kako kažu, ipak za 41 odsto manje nego 2017. godine.


– U prva dva mjeseca ove godine nisu naplaćena ukupno 1,54 miliona maraka za utrošenu struju – rekli su u “Elektrokrajini” Banjaluka.


Ističu da primjenjuju sve zakonske mjere i mehanizme da bi naplatili ta potraživanja.


– Od novembra 2014. godine primjenjujemo model naplate sklapanjem sporazuma o nagodbi posredstvom medijacije. Dužnik se obavezuje na redovno plaćanje glavnog duga za struju na rate, kao i redovno plaćanje tekuće potrošnje, uz predviđeni otpis kamate nakon uplate zadnje rate – objasnili su u “Elektrokrajini”.


Dodali su da je sa kupcima do kraja 2018. godine zaključeno 3.727 sporazuma o nagodbi na ukupan dug za električnu energiju, uključujući i kamate u iznosu od 49,2 miliona KM.


– Ova mjera se pokazala izuzetno efikasnom, što potvrđuje nivo naplate kod tih dužnika, koji premašuje 90 odsto – dodali su u “Elektrokrajini”.


Direktor “Elektrodistribucije” Pale Ljubomir Mrda kaže da je u prva dva mjeseca ove godine potrošačima fakturisano ukupno 10,7 miliona maraka, a naplaćen 10,1 milion KM za utrošenu struju.


– Naši najveći dužnici su Bolnica “Kasindol”, Specijalna bolnica za psihijatriju Sokolac, fočanska bolnica i Kazneno-popravni dom te Dom zdravlja Foča – rekao je Mrda.


U “Elektro-Hercegovini” Trebinje u ovoj godini od domaćinstava potražuju 2,4 miliona maraka, a 5,1 milion od ostalih potrošača. Njihovi najveći dužnici za utrošenu struju su vodovodi u Bileći i Ljubinju, Fudbalski klub Leotar i bilećki “Biteks”.


Direktor “Elektro-Doboja” Milenko Cvijanović kaže da je ukupan dug na kraju prošle godine za utrošenu struju bio 20,6 miliona maraka, dok je godinu ranije iznosio 20,9 miliona KM.


– Naši najveći dužnici su zdravstvene ustanove i komunalna preduzeća – rekao je Cvijanović.


Portparol “Elektro-Bijeljine” Slobodan Đalamić kaže da su u prošloj godini kupcima fakturisali 111,8 miliona maraka, a naplatili 110,5 miliona maraka za utrošenu električnu energiju.


Glas Srpske