Proslavio je juče knez od Hercegovine sedamdeset ljeta. Njegov divan dan ostaće mu,vjerujemo,urezan u sjećanju. Dobio je titulu kneza, a uveče u njegovom „carstvu“ , Gradu sunca, popularni srbijanski pjevač Saša Matić održao je koncert. Veselo je bilo svima koji su bili prisutni, a bilo ih je, kažu, dosta.koncert- grad sunca.jpeg

I, lijepo je kad se ljudi vesele i raduju. Bez povoda ili s povodom. Samo, zaboravili su svi koji su se juče u Trebinju radovali, bilo tituli kneza ili koncertu ili i jednom i drugom da se samo stotinjak kilometara od Trebinja, takođe u Hercegovini, u Prebilovcima obilježavao Dan Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.prebilovci-slava.jpg

Šesti avgust je datum koji bi trebalo da bude trajno urezan u kolektivno sjećanje, ne samo Prebilovčana ili Hercegovaca, nego cijelog srpskog naroda. Samo u Prebilovcima na zvjerski način ubijeno je 820 mještana- najviše žena i djece.
Nezapamćeni ustaški zločin ponovljen je 1992. godine, kada su pripadnici HVO-a minirali kriptu sa kostima žrtava koje su bile izvađene iz jama i sahranjene.

Prebilovačka tuga trebalo bi da bude i tuga svekolikog srpskog naroda. Makar bi taj dan trebalo apstinirati od bilo kakvih javnih, muzičkih, okupljanja. Toliko se može učiniti u znak poštovanja prema mučenicima koji su stradali trasirajući puteve svojim potomcima.

Bilo bi lijepo da se knez od Hercegovne sa cijelom svojom svitom- i onima koji su ga birali i onima koji su mu bliski saradnici u Hercegovini juče uputio ka Prebilovcima i odao poštu srpskim stradalnicima. ”Inauguracija” je mogla biti organizovana nakon toga ili..neki drugi dan. Ali, eto, nije se tako desilo.