„Kod kneza na balu“ – priređena svečana akademija u čast velikog pjesnika

 
 

DVP 14.jpg (535 KB)

Dučićevo Trebinje postalo je istinsko izvorište kulture i nepresušno vrelo poezije, istaknuto je večeras na svečanoj akademiji "Kod kneza na balu" posvećenoj velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić u besjedi je istakao da se svijet danas sve više materijalizuje, gubeći duhovne oslonce, ali da su ovakve manifestacije, poput "Dučićevih večeri poezije", brana takvom trendu.

DVP 12.jpg (551 KB)

"I zaista, nauka danas realizuje i najsmjeliju ljudsku ideju. Eto, mnogi za kompjuter kažu da je čudo, da je čak važniji od knjige. I u to hoće da nas ubijede!? Zaboravljaju takvi da kompjuter još uvijek nije napisao ni jednu pjesmu - neće je ni napisati! Otud je samo pjesnikova riječ čudo. Ona tvori  vanvremensku poeziju, koja je pouzdan svjedok i tvorac svojevrsne istorije i pojedinca i vremena u kome nastaje. Ta neprekinuta nit “povesti suze, srca i uma“, kako reče pjesnik, decenijama nas okuplja, a sabrala nas je i večeras. Kroz pjesničku riječ onih koji su, u ove dane sa nama u Trebinju, a dobili su neka od najvećih pjesničkih priznanja u srpskom jeziku, najpotpunije i najautentičnije, ali na neki sasvim drugi način, progovoriće opet Jovan Dučić", rekao je Ćurić.

DVP  10.jpg (815 KB)

Prema njegovim riječima, zahvaljujući Dučiću i njegovom projektu Trebinje je postalo središte duhovnosti i kulture, koji su najbolji čuvari imena, tradicije.

„Do danas, tog drugog Dučića, na ovoj sceni, prepoznavali smo u poeziji naših najistaknutijih  pjesnika, ali posljednjih godina, ovakva promicanja i književna djela potrebni su nam i kao lijek i kao putokaz, jer nam uz brojna pitanja, kojima je opterećena naša svakodnevica, trebaju odgovori koji daleko sežu i u duhovnu sferu. Treba nam bar pjesnička istina, koja je titraj srca i vapaj duše, kad one druge biva sve manje. Samo iskrena riječ može da nas čvršće spaja, oplemenjuje i dodiruje - da budemo ljudi, kakvu nam poruku i zavjet ostavi naš blaženopočivši patrijarh Pavle. Ne bez ponosa ističem da je Dučićevo Trebinje postalo istinsko „izvorište kulture“ i nepresušno „vrelo poezije“, koje okuplja sve one koji u ljepoti i treptaju srca traže i pronalaze smisao života“, istakao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

DVP 15.jpg (590 KB)

Direktor Narodne biblioteke Matice Srpske iz Novog Sada Selimir Radulović rekao je u besjedi o Dučići da je otmena lirska riječ kneza srpske poezije Jovana Dučića melem je na gnojnu ranu savremene srpske ali i svake druge duše.

„Pjesnik, ako je pjesnik, a Jovan Dučić je bio istinski pjesnik koji nije pjevao zarad ličnog ispunjenja, već zarad krika kako bi ostavio živu sjenku o svom duhu. Dakle, pjesnik sluti da ono što nije vječno, nije ni stvarno. Stoga se on čitavog života ljuljao na krhkom i pokretnom kamenu želje za besmrtnošću. I danas je tako...“, rekao je Selimir Radulović.

DVP 11.jpg (643 KB)

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su i trebinjski horovi "Tribunija" i hor Srednje muzičke škole, Dječji hor "Bubamarac", glumci Biljana Đurović i Ljubo Božović, pijanista Marko Kovač, prvaci opere Narodnog pozorišta Beograd  Dejan Maksimović i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad Danijela Jovanović.

DVP 16.jpg (772 KB)

DVP 17.jpg (418 KB)

DVP 19.jpg (770 KB)

"Dučićeve večeri poezije" završavaju se sutra, kada će u 11.00 časova u Narodnoj biblioteci biti promovisane knjige "Odrođeni književnik" Zorana Avramovića i "Hercegovina, zemlja pjesnika" Milovana Pecelja.

U Kulturnom centru će u 19.00 časova biti održano tradicionalno pjesničko veče "Na Dučićevom putu".

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×