Prvi upisni rok za buduće srednjoškolce počinje 10. juna, a u tri trebinjske srednje škole u nastupajućoj školskoj 2019/2020. godini, u 13 odjeljenja biće upisano oko 320 učenika.


Kao i prethodnih godina Gimnazija „Jovan Dučić“ upisuje četiri odjeljenja opšteg smjera.


U Centru srednjih škola biće upisano pet odjeljenja, a ove godine učenici mogu da biraju između zanimanja ekonomski tehničar, poslovno-pravni, turistički i medicinski tehničar, a moći će da se upišu i u kombinovano odjeljenje kuvar-konobar.


Dan otvorenih vrata u ovoj školi biće održan 5. juna.


Neška Ilijić, vršilac dužnosti direktora Centra srednjih škola kaže da su se ove godine opredijelili za direktan susret sa učenicima i to baš u ovoj školi kako bi na najbolji način predstavili sve ono što im mogu ponuditi.


„Izašli smo iz dosadašnjih okvira da radimo prezentacije po školama. Mi želimo da djeca koja hoće da nastave školovanje kod nas da dođu, upoznaju se sa našom školom, nastavnicima, učenicima, da vide učionice i tako na najbolji način da im prezentujemo ono što nudimo u daljem školovanju“, kaže Ilijićeva.


U Tehničkoj školi upisuju četiri odjeljenja, tri četvorogodišnjeg i jedno trogodišnjeg smjera. Anketa koju su proveli u svim trebinjskim osnovnim školama, pokazuje da su učenici, od ponuđenih zanimanja u ovoj školi, najviše zainteresovani za zanimanja tehničar računarstva i tehničar za kompjutersko konstruisanje.


Osim navedenih, upisuju i jedno odjeljenje saobraćajne struke, te kombinovano odjeljenje zanata – mehaničar/automehaničar.


Darko Radić, direktor Tehničke škole ističe da đaci nisu zainteresovani za zanate u njihovoj školi.


„Učenici ‘bježe’ od trogodišnjih škola, zanata. Kada ne mogu da upišu četvorogodišnju onda idu na zanate. Vrlo često, roditelji dolaze i kažu da ne bi voljeli da im djeca idu u trogodišnje nego u četvorogodišnje škole. Kada formiramo rang listu vidimo gdje su. Uglavnom, nemaju dovoljno bodova za tehničare“, navodi Radić.



Za đake koji imaju manje bodova, a upisuju četvorogodišnje i trogodišnje škole, prijem dokumenata počinje 17. juna.

Šansu da upišu željeno zanimanje svršeni osnovci imaće i u julskom upisnom roku.


rt