Koje mjere su uvedene u Izraelu nakon iranskog napada?
Foto: Tanjug | Koje mjere su uvedene u Izraelu nakon iranskog napada?


TEL AVIV - Nakon iranskog vazdušnog napada na ciljeve u Izraelu, okružne komande izraelskih odbrambenih snaga saopštile su da uvode privremene bezbjednosne mere. Saopšteno je da se obustavlja nastava u školama širom zemlje, a da će biti omogućen "normalan rad" kompanija sa pristupom skloništima u slučaju napada, prenosi Tajms of Izrael.

Navodi se da ova pravila ostaju na snazi do ponedeljka u 23 časa, kada će za đake u Izraelu početi raspust za praznik Pasha.

U Pojasu Gaze i oblastima duž granice sa Libanom javna okupljanja su ograničena na 300 ljudi za okupljanja u zatvorenom, odnosno 100 u Gazi i 30 u pograničnoj oblasti sa Libanom za okupljanja na otvorenom.

IDF: Presretnuto 99 odsto od 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je jutros da je protivvazdušna odbrana presrela 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran noćas ispalio na Izrael.

Hagari je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor, već su svi oboreni izvan granica zemlje od strane Izraela i njegovih saveznika, prenosi Tajms of Izrael.

Lansirano je 30 krstarećih projektila, a nijedan nije ušao u vazdušni prostor Izraela, naveo je Hagari i dodao da je 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo. Prema riječima Hagarija, Iran je ispalio i 120 balističkih projektila na Izrael, od kojih su neke pogodile vazdušnu bazu Nevatim na jugu Izraela.

Naveo je da je pričinjena manja šteta na infrastrukturi u bazi, ali da ona radi uobičajeno. Hagari je rekao da je nekoliko dronova i projektila lansirano iz Iraka i Jemena, ali da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor.

Ministar odbrane Izraela: Napad Irana zaustavljen, kampanja nije završena

Ministar odbrane Izraela Joav Galant saopštio je, nakon što je Iran sinoć lansirao stotine dronova i balističkih raketa ka Izraelu, da je Izrael uspio da zaustavi glavni iranski napad, ali i upozorio da "kampanja nije gotova" i da se izraelske snage moraju pripremiti za svaki scenario.

Nakon procjene situacije sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom, Galant je u video poruci rekao da je "Izrael izdržao noćašnji napad stotina raketa i dronova, a da su iranske odbrambene snage (IDF) na impresivan način zaustavile napad".

On je takođe pohvalio saradnju sa SAD i drugim partnerima.

"Kampanja još nije završena. Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima komande IDF-a i pripremiti se za svaki scenario", rekao je izraelski ministar odbrane. Dodao je da je cijeli svijet vidio Iran onakvim kakav jeste, kao "terorističku državu koja napada Izrael sa udaljenosti od 1.500 kilometara i pokušava da pokrene sve svoje pristalice (proksije)".