Ubica kokanovic.jpg

Nikola Kokanović, osumnjičeni za teško ubistvo kriminalističkog inspektora Nenada Markovića iz Bijeljine, samo sat vremena nakon što je počinio ovaj stravičan zločin dobio je dijete, potvrđeno je "Glasu Srpske".


On je tokom saslušanja tvrdio da ne zna zašto je pucao na inspektora te da je bio pijan i drogiran, dok tužilaštvo tvrdi da su on i njegovi pomagači, braća Dani i Bojan Savić, te Dejan Šarić došli u klub "Džil" kako bi potražili ubijenog inspektora i suspendovanog policajca Dalibora Bošnjakovića.

Izvor blizak istrazi nam je potvrdio da su prije kobnog ubistva Kokanović i njegovo društvo upućivali "čudne poglede" prema inspektoru i policajcu.

- Bošnjaković je u svojoj izjavi rekao da su odmah po ulasku u lokal prema njima stalno gledali i da to nisu bili baš prijatni pogledi. Međutim, kako je rekao niko ništa nije govorio. Bošnjaković je  rekao da je on učestvovao u nekoj istrazi protiv jednog od osumnjičenih pomagača, ali da se oni svi inače ne poznaju - rekao je  izvor "Glasa Srpske".

Kokanović je inspektora  Markovića usmrtio u noći između 1. i 2. oktobra u bijeljinskoj ulici Meše Selimovića ispred lokala "Džil" ispalivši u njega dva hica u grudi. Inspektor je u to vrijeme bio na dužnosti, a Kokanović je neposredno prije toga odvezao suprugu u bijeljinsku bolnicu da se porodi. Potom je sa pomagačima došao u "Džil" te počinio zločin, a nakon sat mu se supruga porodila carskim rezom.

Sva trojica osumnjičenih su odlukom bijeljinskog Okružnog suda završila iza rešetaka, a kako se navodi u rješenju o određivanju pritvora oni su u klub došli po prethodnom dogovoru.

Kokanović, braća Savić i Šarić su se dovezli jednim automobilom u 23.50 časova i svi su zajedno ušli u klub, u kojem su već sjedili Marković i Bošnjaković.

- Po ulasku Kokanović i Deni Savić su otišli prema toaletu, kako bi pronašli Markovića i Bošnjakovića, dok su se Bojan Savić i Dejan Šarić smjestili za stol do ulaznih vrata u klubu. Kada su Kokanović i Deni uočili oštećene jedan od njih dvojice im je rukama poslao znakovnu gestikulaciju, a zatim su nastavili kretanje prema izlazu - navodi se u tužilačkom prijedlogu za pritvor koji je sud uvažio.

Dodaje se da su Marković i Bošnjaković takođe krenuli prema izlazu. Iza njihovih leđa su bili Bojan Savić i Dejan Šarić, dok su Kokanović i Deni Savić već izašli.

- Kada je Marković otvorio vrata i zakoračio da izađe ispred objekta, Kokanović mu je iz neposredne blizine ispalio dva hica u prsa, iz pištolja "Crvena zastava", kalibra 7,65 mm. Marković je pao na trotoar, a Kokanović je okrenuo pištolj prema Bošnjakoviću povlačeći obarač nekoliko puta. Pritom zatvarač na pištolju je bio u zadnjem položaja usljed nedostatka metaka ili blokiranja oružja- navodi se u prijedlogu za pritvor.

Pištolj odbacio u podzemnu garažu

Kako je navedeno u ovom rješenju sve je to posmatrao Deni Savić, koji je krenuo u pravcu Bošnjakovića i zamahnuo desnom nogom kako bi ga udario.

- U tom trenutku Kokanović se uputio prema podzemnoj garaži obližnje zgrade, gdje je trebao odbaciti pištolj i garderobu. Iako su bili svjesni da pomažu Kokanoviću da ne bude otkriven, ostali osumnjičeni su se uputili prema jednom hotelu. U sporednoj ulici, gdje ih sumnjičeni trebao pokupiti, u neposrednoj blizini kontejnera za smeće od sebe su odbacili tri pištolja, a zatim se uputili ka drugoj ulici kako bi obezbjedili prevoz za dalji bijeg- navodi se u dokumentu.

Dalje se navodi da su pomagači potom zaustavili automobil "seat" i Deni je sjeo na mjesto suvozača.

- Putem telefona Deni je pozivao B.M., govoreći mu da je Kokanović ranio policajca ispred kluba, tražeći da to prenese njegovom ocu. Nakon toga su kontaktirali D.J. i tražili mu da ode da se raspita šta se desilo, pripremajući se za to vrijeme da preuzmu Kokanovića sa mjesta na kojem se krio - piše u tužilačkom dokumentu.

Tražili sastanak s advokatom, uhapšeni na parkingu

Navodi se da je u međutim, policija pronašla Kokanovića i uhapsila nakon čega su njegovi pomagači otišli u jedno bijeljinsko naselje u kojem su se trebali sastati sa advokatom, ali su na parkingu uhapšeni.

Pomagači su osumnjičeni i za nedozvoljeno posjedovanje oružja, a radi se o pištoljima "Crvena zastava", kalibra 7,65 mm, koji je Kokanović odbacio u podzemnoj garaži zgrade u koju je pobjegao. Zatim, pištolj "Valter" kalibra 7,65 mm, sa okvirom i sedam metaka, "Crvena zastava" kalibra devet milimetara sa okvirom i osam metaka i pištolj "Crvena zastava" kalibra 7,62 mm i devet metaka koje su tokom bjekstva odbacili u blizini kontejnera, gdje su i pronađeni.

Kamere snimile ubistvo?

U obrazloženju se navodi da se Kokanović protivio prijedlogu za pritvor, ali je tokom ročišta rekao da nema šta da izjavi. Njegov branilac ocjenu dokaza i osnovanost prijedloga za pritvor prepustio je sudu, ukazujući da ispred kluba "Džil" postoje nadzorne kamere i da je tužilac trebao pribaviti snimke radi adekvatnog rasvjetljenja samog događaja.

Deni i Bojan Savić protivili su se pritvoru, a Bojan je pred sudom rekao da nije bilo nikakvog plana. Njihov branilac se takođe protivio pritvoru, navodeći da nema osnovane sumnje da su počinili krivična djela za koja se terete. Smatrao je da to ne proizilazi iz predočenih dokaza, ističući i da nije dokazano da oružje pripada osumnjičenima.

Protiv pritvora je bio i Šarić i njegov ranilac, navodeći iste razloge kao i Savićev branilac.